I ove godine zabranjena prodaja petardi, policija počela kontrole

Crnogorska policija i ove godine, kao i prethodnih,  sprovodi akciju Petarda, kako bi spriječila nedozvoljenu trgovinu i zloupotrebu tih pirotehničkih sredstava. Akcija je počela juče, a najavljeno je da će trajati do 15. januara.

Prema riječima pomoćnika komandira Centra bezbjednosti Budva, Željka Kadovića, u skladu sa raniej usvojenom Naredbom, tokom božićnih i novogodišnjih praznika neće biti prodaje pirotehničkih sredstava drugog razeda, a to su petarde.

„Ostali pirotehnički proizvodi drugog razreda kao što su: fontane, rimske svijeće, rakete i vulkani naći će se u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o ekspolozivnim materijama. Ova sredstva prodavaće se u specijalizovanim prodajnim objektima koji moraju posjedovatu i ispunjavati propisane tačke uslove i standarde i mogu s eprodavati siključivo osobama starijim od 18 godina”, kazao je Kadović za Radio Budvu.

Na osnovu analize koju je uradila radna grupa, u kojoj su bili predstavnici MUP-a, Ministarstva zdravlja i Uprave policije, 30. jula ove godine donesena je Naredba o zabrani prodaje i upotrebe petardi tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Taj akt je donijet u cilju zaštite zdravlja građana, posebno što je analiza pokazala da se tokom praznika pirotehnička sredstva zloupotrebljavaju i da se njima nestručno rukuje, što izaziva povrjeđivanje najčešće maloljetnika. Ranijih godina među povrijeđenima je bilo i onih koji su kao posljedicu imali trajni invaliditet.

Izvor: RTV Budva

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply