Digitalna škola od danas dostupna djeci, roditeljima i nastavnicima

Digitalna škola – prva crnogorska online platforma za digitalno učenje od danas je dostupna djeci, roditeljima i nastavnicima. Cilj joj je jačanje kvalitetnog, inkluzivnog obrazovanja tokom i nakon pandemije, a pruža niz kvalitetnih digitalnih sadržaja, uključujući 400 kurseva sa 8.000 lekcija.

Online platforma je dostupna sa pametnih telefona, tableta ili računara na www.digitalnaskola.edu.me a moguće joj je pristupiti korišćenjem edu.me e-mail adresa.

Ovaj projekat za digitalno učenje, nastavu i saradnju zasnovan je na platformi Pasoš za učenje, koju su zajednički razvili UNICEF, Microsoft i Univerzitet u Kembridžu, a trenutno se koristi u 17 zemalja širom svijeta.

Na danas održanoj prezentaciji, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da Digitalna škola predstavlja izuzetan iskorak naše države u budućem djelovanju.

„Ona treba da nas podstakne, jer nove generacije žive na taj način. Taj život moramo da im prilagodimo tako da oni iskažu ono najbolje što nose u sebi i pruže to nama kako bi društvo išlo naprijed. Vaša podrška i sve buduće koje će biti na ovim i drugim poljima su nam dobrodošle“, istakao je Krivokapić, obraćajući se predstavnicima UNICEF-a.

Prema njegovoj ocjeni, ipak ne treba zanemariti važnost uloge nastavnika, žive riječi i komunikacije, jer „online nastava ili digitron ne mogu biti učitelji“.

„Ova platforama zahvaljujući svim novinama predstavlja preduslov da nadgradimo ono što imamo u obrazovnom sistemu. Ako čovjek pogleda ono što je najvažnije – obrazovanje i prosvjetu, da bi postigli ono što je značajno digitalni svijet nas vraća da budemo što više sami sa sobom. On nije nikako presudni dio obrazovanja, jer ako se on pretvori u samodovoljnost onda će se izgubiti esencijalna vrijednost naše poruke“, kazao je krivokapić.

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrijeta For ocijenila je da je ovo važan momenat za djecu i mlade u Crnoj Gori.

„U drugoj smo godini pandemije COVID-19 koja je uticala na gotovo svaki aspekt života djece, posebnona njihovo obrazovanje. Kako bismo osigurali kontinuitet učenja za djecu širom svijeta i otpornost obrazovnih sistema na buduće šokove moramo promijeniti način na koji razmišljamo o obrazovanju i modelima po kojima djeca uče“, rekla je For.

Ona je istakla da su UNICEF i Ministarstvo prosvjete udružili snage da bi razvili kvalitetan, inkluzivan i otporan sistem obrazovanja, zasnovan na pametnoj primjeni digitalnih tehnologija.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić istakla je takođe da bez sinergije digitalnog obrazovanja i žive riječi profesora nastavnika i učitelja nema napretka. Koliko god bila važna, digitalizacija je, kako smatra ona, samo sredstvo, a čovjek ne može da ima zamjenu, nego samo pomoć.

Zahvaljujući UNICEF-u na saradnji, kao i njenim saradnicima iz resora prosvjete, Bratićka je kazala da je digitalizacija jedan od najznačajnijih modernih trendova modernog društva koju je pandemija dodatno ubrzala i korišćenje digitalnih tehnologija učinila potrebnim u svakodnevnom životu i radu. Ipak, kako smatra, i sa digitralizacijom i sa virtuelnim platformama treba biti oprezan.

„U saradnji sa UNICEF-om znamo kako to treba raditi u korist naše djece i za dobrobit cjelokupnog društva. Koliko je problema nastalo početkom pandemije najviše govori činjenica da se tokom proljeća prošle godine preko milijardu i 200 miliona djece našlo van škole. To je situacija bez presedana u istoriji i obrazovni sistem u cijelom svijetu je morao da pređe na različite oblike nastave na daljinu. To je bila neophodnost, a ne optimalno rješenje“, rekla je ona.

Podsjećajući na pokretanje platforme Uči doma i Teams, Bratić je navela da ambicija Ministarstva nije bila samo da premosti trenutni problem, već da situaciju u kojoj smo se našli iskoriste za pokretanje sistemske i dugoročne reforme koje će uz upotrebu digitalnih tehnologija učiniti naš obrazovni sistem kvalitetnijim, inkluzivnijim i bližim potrebama svakog djeteta.

Prema njenim riječima, uspostavljanje Digitalne škole kao platforme za online učenje, nastavu i saradnju i razvoj digitalnih materijala jeste prvi krupan korak u ostvarivanju tih reformi.

„ Konstantnim unapređenjem nastavnih sadržaja, usavršavanjem kadra, digitalizacijom i modernizacijom obrazovnog sistema težimo da stvorimo što bolje uslove za kvalitetno obrazovanje mladih ljudi, ulažemo u mladost i njihovo znanje, jer time ulažemo u zdravu budućnost“, zaključila je Bratić.

Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan podsjetila je na podatak da tokom perioda u kojem su škole bile zatvorene skoro svaka peta porodica u CG nije imala pristup računaru povezanom na internet, niti su djeca mogla da nastave učenje.

„Da se to ne bi dešavalo od ključnog je značaja da Vlada i njeni partneri utvrde kao prioritet povezivanje sve djece i mladih na internet i da se uspostavi da digitalno učenje bude od značaja za sve njih. Nemojmo zaboraviti ni nastavnike i njihovo usavršavanje, pošto nijedna digitalni alat ne može sasvim da zamijeni tu interakciju“, istakla je Kan.

Voditeljka Microsoft-ovog programa za obrazovanje za Centralnu i Istočnu Evropu Albena Spasova saopštila je da na ovom projektu sarađuju sa UNICEF-om od 2018. godine. Tada su zajedno pristupili rješavanju krize u obrazovanju mladih i djece u pokretu i raseljene djece, kako bi im se omogućilo da nastave sa obrazovanjem gdje god se nalazili.

„Pandemija i zatvaranje škola su doveli do potrebe za brzim prelaskom na modalitete online učenja, koji su u mnogim zemljama nedostajali. Pokazalo se da je Pasoš za učenje moćno sredstvo da se djeci omogući da se obrazuju kod kuće. Zbog toga ga je i časopis Time odabrao za jedna od 100 najboljh izuma u 2021. Crna Gora je jedna od 16 zemalja koje pokreću plkatformu Digitalna škola zasnovanu na Pasošu za učenje. U tome primjenjuje ambiciozan i inovativan pristup koji je istovremeno i sistemski i njime je zapravo proširen opseg platforme. Proširen je tako što su od nas tražena nova rješenja i što je fokusiranjem na potrebe učenika omogućena bolja podrška sistemu obrazovanja“, istakla je Spasova.

U ime roditelja i djece svoje utiske o platformi podijelile su i Jelena Đurović i njena kćerka Jana.

Đurović je istakla da je važno da roditelji nađu mjeru, ali i da se dovoljno edukuju i idu u korak za tehnološkim napretkom. Ova platforma im, kako je istakla, nudi sigurnost, podršku, konkretan i kvalitetan sadržaj.

Mišljenje o Digitalnoj školi dao je i profesor Mladen Janković, koji je i ICT koordinator. Ocijenio je da je postojanje platforme važno i za učenike koji imaju interesovanja prema nekim drugim oblastima, a one nijesu predviđene planom i programom za njihovu školu ili smjer koji su odabrali.

„Bitno je i za učenike koji su iz nekog razloga odsutni određeni period, jer mogu da pristupe i na kvalitetan način nadomjeste ono što su propustili u školi. Kada je riječ o nastavnicima, iako ima dosta obuka koje su nam namijenjene, nijesmo svi u prilici da ih pohađamo. Postavljanjem obuka na platformi one se čine dostupnim svima u bilo kojem trenutku“, rekao je, između ostalog, Janković.

Srednjoškolca Ana Lazović, koja je i UNICEF-oma mlada reporterka, istakla je da su njeni prvi utisci o platformi pozitivni, da je jendostavna za korišćenje, kao i da bi voljela da je jedan tatakv alat imala na raspolaganju tokom svog obrazovanja u osnovnoj školi.   

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander istakao je da UNICEF nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u daljem razvoju Digitalne škole u predstojećem periodu, kao i u omogućavanju pristupa ovoj platformi svakom djetetu i adolescentu u zemlji.

Iz UNICEF-a je saopšteno da je trenutni fokus na podršci ranom učenju i prva tri razreda osnovnog obrazovanja, ali platforma takođe nudi niz digitalnih materijala i za druge nivoe obrazovanja. U planu je širenje platforme tako da pokrije sve razrede do kraja srednje škole.

Predškolsku djecu očekuje obilje edukativnih interaktivnih igara, a osnovce i srednjoškolce nastava sa platforme #UčiDoma, koja je dopunjena smjernicama za samostalno učenje, vježbama, testovima i interaktivnim aktivnostima. Dostupni su i materijali za podršku inkluzivnom obrazovanju, kao i korisni resursi koji se odnose na bezbjednost na internetu. Nastavnicima će platforma biti korisna za izradu efektnih planova rada, jačanje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja, unapređenje pedagogije, pristup obukama o informaciono-komunikacionim tehnologijama, itd. Konačno, platforma roditeljima nudi niz korisnih sadržaja o roditeljstvu i zdravim načinima života.

Crnogorska digitalna školska platforma podržava i neformalno obrazovanje. Bezbjednost na internetu, sprečavanje nasilja, sport, zdravlje, digitalne tehnologije – samo su neke od tema za koje su sadržaji neformalnog obrazovanja dostupni djeci i adolescentima u Crnoj Gori putem ove platforme.

Korisnici mogu pratiti i svoj napredak, vidjeti koje lekcije i kurseve su završili i šta ih još čeka.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply