Za dvije godine promijenili sedam učiteljica, roditelji odlučili da bojkotuju nastavu

Foto: portal Radija Tivat

Roditelji đaka III razreda OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima donijeli su odluku da od danas ne šalju djecu u školu. Razlog za to je, kako ističu, što im se djeci po sedmi put u posljednje dvije godine mijenja učiteljica.

Kako su saopštili Radiju Tivat predstavnici 14 roditelja, tim povodom održali su i sastanak u školi sa direktoricom, Vesnom Brinić. Prema njihovim riječima, od februara ove godine, tj. od imenovanja v.d.direktorice, ovo je peta učiteljica koja predaje đacima III razreda te osnovne škole. Tim povodom, dopisom su se obratili i Direktoratu za osnovno obrazovanje resornog Ministarstva.

„Svi roditelji su se složili da ne treba da im se mijenja učiteljica, koja ima sve kvalifikacije. Na konkursu koji je bio otvoren, primljena je nova učiteljica, koja ima završen Učiteljski fakultet, ali i master sa Univerziteta u Beogradu, smjer komunikologije. Odluka o zaposlenju je donijeta u školi sa komisijom na čelu sa direktoricom Vesnom Brinic, gdje je predloženo da stara učiteljica ostane i dalje u nastavi, iako nova ima master iz komunikologije. Nakon sastanka direktorica je donijela odluku da prima novu učiteljicu! Bez saglasnosti komisije. Dana  13. decembra naša učiteljica je obavještena da od 14.decembra dobija otkaz i da se odmah vrši smjena učitelja. Direktorka škole Vesna Brinić je tražila od roditelja da sami dobiju potvrdu od Ministarstva da ostane stara učiteljica, što je naravno nemoguće“, stoji u dopisu 14 roditelja upućenom Ministarstvu.

Prema njihovim riječima, direktorica Direktorata, Slavica Ilinčić im je potvrdila da je dopis stigao, da će provjeriti o čemu se radi, te da će im odgovoriti.

Predstavnici roditelja su istakli da se učiteljica mijenja 15 dana pred završetak prvog polugodišta, kada su aktuelni kontrolni i pismeni zadaci.

„Direktorica je jutros učiteljici, koja je od 8. septembra angažovana u nastavi, saopštila da će joj produžiti angažman do kraja prvog polugodišta bez obzira što je na posao došla nova učiteljica nakon završenog konkursa“, rekli su predstavnici roditelja i naglasili da konkurs prije početka školske godine nije raspisan nego je po hitnom postupku angažovana dosadašnja učiteljica, koja je do raspisivanja konkursa, 22. novembra, ugovore potpisivala na mjesečnom nivou.

„Tek nakon što je inspekcija naložila, konkurs je raspisan“, istakli su roditelji učenika III razreda OŠ Branko Brinić“ iz Radovića.

Direktorica Vesna Brinić je za Radio Tivat navela da je sve urađeno u skladu sa zakonskim propisima koji određuju ovu oblast.

„Prvenstveno mislim na član 101 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, od raspisivanja konkursa, odluke o formiranju komisije od strane rukovodioca Ustanove, koja je izvršila uvid u dokumentaciju i donijela odluku koju su dostavili direktorici škole. Direktorica je na osnovu odluke komisije donijela odluku o prihvatanju u potpunosti iste odluke o izboru kandidatkinje koja je imala bolje reference i koja će biti angažovana od drugog polugodišta školske 2021/2022.godine, Za nas su na prvom mjestu interes i prava učenika, da im ponudimo najbolji obrazovno-vaspitni proces u skladu sa njihovim mogućnostima što je u ovom slučaju i urađeno na način da izabrani kandidat u potpunosti ispunjava uslove konkursa u pogledu profila, stručne spreme nastavnika, posjedovanja licence za rad u obrazovno – vaspitnim ustanovama”, navodi se u odgovoru direktorke.

Uprava OŠ “Branko Brinić” naknadno je uputila još jedno reagovanje, zbog promjene učiteljice u odjeljenju trećeg razreda, zbog, kako su naveli, istine i upoznavanja javnosti sa stvarnim činjeničnim stanjem.
” Na konkurs za profesora razredne nastave, koji je raspisan 22. novembra i trajao do 6. decembra 2021. prijavile su se dvije kandidatkinje od kojih jedna, Đurđina Mrdak nike ispunjavala uslove, jer je ovjerenu kopiju licence za rad u obrazovno- vaspitnim ustanovama, koja je neophodan uslov za obavljanje tog posla, dostavila nakon završetka konkursa 10. decembra. Stoga nije mogla biti uzeta u razmatranje od strane komisije za prijem radnika”; naveli su iz uprave škole, a kao dokaz za te tvrdnje dostavili su spornu licencu i štambilj Opštine Tivat od 10. decembra.

U reagovanju stoji da je, iz pedagoških razloga, uprava škole odlučila da pomenuta učiteljica ostane na istom radnom mjestu do kraja prvog polugodišta.

Izvor: Radio Tivat

Ažurirano u 16.58 h

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply