Maja Živković i Radovan Čvorović volonteri godine u udruženju Roditelji

Udruženje Roditelji obilježilo je i ove godine 5. decembar – Međunarodni dan volontera, koji od osnivanja daju snažan doprinos relizaciji mnogobrojnih servisa i aktivnosti. I ovog puta naistaknutiji među njima odnijeli su titulu volontera godine – advokatica Maja Živković za najveći doprinos u oblasti podrške roditeljstvu i Radovan Čvorović za rad sa djecom.

Kao i prošle godine, volonteri su i tokom 2021. bili posebna podrška djeci i roditeljima u vrijeme epidemije koronavirusa. Zajedničke vrijednosti koje njeguju tokom angažmana u udruženju Roditelji su društvena odgovornost i solidarnost, a u toku cijele godine izdvajaju vrijeme i energiju za rad sa djecom iz socijalno ugroženih porodica, ali i pružanje podrške porodicama. Osim pomoći svima kojima je to potrebno, volonteri aktivno doprinose radu organizacije i prepoznavanju i ublažavanju problema lokalne zajednice.

Volontirajmo, jer zajedno možemo više je vodilja volonterskog tima koji čine pojedinci spremni da svoje vrijeme poklone onima kojima je potrebna podrška, a vrijeme i pažnja su nešto najvrednije što se može pokloniti.

Živković: Teško bih zamislila život bez pro bono rada

Najveći doprinos u oblasti podrške roditeljstvu prepoznat je u radu volonterke Maje Živković, advokatice, koja posebnu pomoć pruža radeći u Timu za podršku jednoroditeljskim porodicama. Njeni stručni savjeti i pomoć na raspolaganju su roditeljima svakog četvrtka, kada se u udruženju i okupljaju jednoroditeljske porodice, a pravnu podršku svesrdno pruža i online i telefonskim putem gotovo svakodnevno.  

Priznaje da bi teško mogla da zamisli svoj život bez pro bono rada. 

„Nijesam sigurna kada sam počela, volontirala sam neko vrijeme u Igračkoteci, mislim da je to bilo prije tri, četiri godine, trajalo je nekoliko mjeseci. To mi je bilo ogromno zadovoljstvo, a dijelom i tužno iskustvo. Sada, i neko vrijeme unazad, ne volontiram u pravom smislu te riječi, makar ja to tako ne doživljavam, rekla bih da, imajući u vidu prirodu moga posla – advokature, pružam određenu pravnu pomoć pro bono. Kada razmislim, to se vjerovatno i može nazvati nekom vrstom volonterizma“, ponosno ističe Živković.

Poseban izazov za nju predstavlja da pronađe i održi profesionalni i lični balans.

„Kako se susrećem sa tuđim životnim situacijama koje su često jako teške (gotovo je uvijek razlog obraćanja neki problem, vrlo rijetko neki radostan povod), to me istovremeno ovakav rad i pogađa i osnažuje“, priznaje ona.  

Izazov joj je, dodaje, da svaku životnu priču primi i prihvati tako da može adekvatno da pristupi pomoći u rješavanju problema, da na najlakši i najbrži način dođemo do pozitivnog pomaka.

Dosadašnji volonterski rad na nju je uticao na mnogo načina. Živković izdvaja da je stekla mnogo iskustva, lakše i bolje razgovara sa ljudima, brže iznalazi korake koji treba da se preduzmu, bolje razumije funkcionisanje i društva i institucija.

„Postala sam intuitivnija, nešto snažnija, nadam se i bolja u mom poslu“, ističe ona, poručujući svima da se uključe u volonterske aktivnosti, na način koji im je prijemčiv i u oblasti koja ih dotiče.

To mogu, smatra Živković, učiniti lično i/ili profesionalno (teško da se može razdvojiti), jer će na taj način vjerovatno doživljavati volontiranje kao neizbježni i poželjni dio svakodnevnice.

Čvorović: Pomaganje je ljudska dužnost

Radovan Čvorović, koji je izabran za volontera godine udruženja Roditelji u oblasti rada sa djecom, zakoračio je u svijet volonterizma još prije 12 godina u nikšićkom Crvenog krstu, a u okviru servisa Učionice družionice pomaže već dvije godine kao član Rotoract kluba Podgorica.

„Za  volonterski rad me motiviše želja da pomognem onima koji su možda imali manje sreće i kojima je pomoć potrebna. Smatram to ljudskom dužnošću. Osim toga, volontiranjem činim dobro i sebi – i sam učim i razvijam se, bolje upoznanjem svijet oko sebe. Korisno koristim svoje slobodno vrijeme, vraćajući zajednici, ali i sebi“, smatra Čvorović.

Konkretno u radu sa djecom, za Radovana je izazov da pronađe način da ih motiviše, zainteresuje i zadrži im pažnju.

„Djeca su neiskvarena i iskrena, pa mi provođenje vremena i rad sa njima pričinjava veliko zadovoljstvo, ali i opuštanje nakon napornog dana na poslu. Zato su i izazovi manje teški, jer na kraju dana uvijek imamo lijepo druženje, nakon kojeg ostaje lijep osjećaj da sam makar malo pomogao. Njihovi osmjesi i uspjesi su zaista nagrada koja se ne može opisati“, ponosan je Čvorović.

Planira da se i dalje bavi volonterskim radom, kao i da će uvijek biti u mogućnosti da za to izdvoji makar sat vremena sedmično.

Volonterizam mu je, kako ističe, pomogao da se razvije kao ličnost i postane ono što je danas.

„Rad sa ljudima, a posebno sa djecom, otkriva vam nova iskustva, znanja, otvara drugačije vidike. Tako razvijamo empatiju, toleranciju i razumijevanje za druge“, navodi Čvorović, poručujući svima da se, bez mnogo razmišljanja, odmah prijave i krenu sa volontiranjem, a neće se sigurno pokajati.

Udruženje Roditelji će i u narednom periodu nastaviti sa podrškom i promocijom volonterizma, bez kojeg mnoge inicijative ne bi imale ovakom zapažene rezultate.  

Prema riječima programske diretorice udruženja Roditelji, Lepe Žunjić, brojne akcije i inicijative sprovedene su upravo zahvaljujući velikom broju vrijednih, motivisanih, podržavajućih volontera koji su u prethodnom periodu dokazali da teški dani znače ulaganje dodatnih napora kako bi bili podrška onima kojima je to potrebno.

Udruženje Roditelji u kontinuitetu prati potrebe i interesovanja volontera, pružajući svakodnevnu podršku, mentorstvo i obezbjeđujući obuke koje se tiču usavršavanja u različitim oblastima.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply