Kako su postupale institucije u slučaju djevojčice iz Plava

Policija je juče po nalogu državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju uhapsila U. M. (27) zbog sumnje da je izvršio krivična djela silovanje i obljubu djevojčice. Sa tim čovjekom je ta trinaestogodišnja djevojčica i živjela, a on je oženjen i ima dvoje djece. Djevojčica je odbijala da se vrati kod bake sa kojom živi, zbog čega sagovornici Pobjede, stručnjaci iz ove oblasti, smatraju da su nadležni u ovom slučaju zakazali, jer djetetu nijesu pružili zaštitu.

Djevojčica je vraćena kod bake tek nakon hapšenja ovog Plavljanina.

U. M. je, kako se sumnja, 6. aprila prošle godine silovao, kada je imala 12 godina, tada je upotrijebio psihoaktivnu supstancu i tako je onesposobio. Sumnjiči se da je obljubu izvršio i u julu ove godine tako što je prilikom susreta sa njom imao seksualne odnose iako je bio svjestan da djevojčica ima 13 godina i da je psihički i fizički nezrela.

„Podsjećamo da je protiv U. M. prethodno podnijeta krivična prijava državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo vanbračna zajednica sa maloljetnikom“, rekli su iz policije.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović nedavno je izjavio da je 8. novembra ove godine o ovom slučaju obaviješten državni tužilac u Bijelom Polju. Kazao je da je 12. novembra baka ove djevojčice prijavila nestanak, kada su pozvali djevojčicu da dođe u policiju, i uz prisustvo bake i službenice Centra za socijalni rad, trinaestogodišnjakinja je izjavila da se udala, da želi da živi sa njim i ako je neko nasilno odvede od njega da će dići ruku na sebe. Ministar je tada kazao da se djevojčica sa službenicom Centra za socijalni rad onda vratila, ne kod bake – već kod ovog muškarca.

Kasnije, 21. novembra, Centar za socijalni rad zatražio je od policije da asistira prilikom razgovora psihologa sa maloljetnicom i eventualne predaje djevojčice babi. Djevojčica je pristala da uđe u auto, na pregled kod psihologa, ali je na kraju ponovo vraćena – kod ovog muškarca. Nije, kako je rekao ministar, htjela kod bake.

Vraćanje nasilniku

Iz MUP-a i Centra za socijalni rad nijesu odgovorili na pitanje zašto ova djevojčica nije bila negdje zbrinuta, odnosno zašto je nakon saslušanja odvedena kod čovjeka koji se sumnjiči da je obljubio i protiv kojeg je podnijeta krivična prijava.

Direktorica Centra za socijalni rad za opštine Plav i Gusinje Branka Đukić samo je kazala kratko da je na poziv policije dežurni radnik Centra prisustvovao saslušanju maloljetnice.

„ Organ starateljstva preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju zaštite najboljeg interesa maloljetne djevojčice. Takođe, ostale institucije – ODT, UP Plav preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti. Nije moguće javno iznositi više podataka iz razloga što su u toku postupci kod nadležnih institucija, kao i radi zaštite prava na privatnost maloljetne djevojčice“, rekla je Đukić.

Socijalna radnica udruženja Roditelji Lepa Žunjić, međutim, ističe da nije sigurna da u ovom trenutku može da razumije stručnu odluku radnika, koji su nakon saslušanja odveli djevojčicu kod muškarca U. M. imajući u vidu da postoji sumnja na nasilje. Dijete je, poručuje ona, trebalo zaštititi tako što bi se sklonilo od osobe koja joj je potencijalno nanijela štetu.

„Ako znamo da zakonom nijedno dijete sa 13 godina ne može stupiti u brak ili bilo kakvu bračnu zajednicu, onda ne vidim razlog zbog čega je ona tamo. Iz svega što je rekao, ministar govori možda o slabosti sistema. Iako postoje jasni propisi, međunarodna dokumenta, nama nedostaje adekvatna reakcija institucija koje treba da se bave zaštitom djece. Institucije su i ovog puta zakazale“, kaže ona.

(Ne)odgovornost

Osvrćući se izjave djevojčiće, Žunjić upozorava da se uzima u obzir mišljenje djeteta, ali odluka ne može biti zasnovana smao na tome, već se donosi u širem kontekstu.

„Vjerujem da će u ovom slučaju isplivati (ne)odgovornost brojnih aktera koji nijesu preduzeli mjere da zbrinu i zaštite dijete, koje nije u stanju da samostalno donosi odluke, niti je zaštićeno od uticaja i nasilja“, kazala je za Pobjedu izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

Ona je kazala da nije potrebno objašnjavati da najbolji interes djevojčice svakako nije sklapanje nedozvoljenog braka ili suživot sa odraslom osobom i tu se sva priča završava.

„Institucije znaju što im je činiti, a ko ne odreaguje u skladu sa zakonom, treba da snosi odgovornost“, rekla je ona.

Ovaj slučaj je nedavno komentarisan na Odboru za rodnu ravnopravnost gdje je čelnica tog tijela Božena Jelušić kritikovala postupak nadležnih.

„U pitanju je dijete. Ono nema autonomnu moralnu svijest i ne može samostalno da donese odluku. To je kao da dijete od pet godina kaže: Hoću da se igram noževima. I roditelji kažu: Izabrao si. Igraj se, negodovala je ona.

Ombudsman je, po pritužbi oca djevojčice, koji ne živi u Crnoj Gori, formirao predmet i ispitni postupak je u toku.

Centar za socijalni rad trebalo da riješi problem

Advokat Dino Murić rekao je za Pobjedu da u ovom slučaju djevojčica po statusno-pravnim odredbama ima status mlađeg maloljetnika i da mora imati zakonskog zastupnika.

„ S obzirom na to da ista mora imati zakonskog zastupnika, o navedenom slučaju Centar za socijalni rad ima obavezu informisanja i saradnje sa zakonskim zastupnikom malodobnog lica. Takođe, nejasno je ko je zakonski zastupnik lica i mislim da je Centar imao obavezu da se pozabavi ovim pitanjem, jer lice živi sa svojom babom, a roditelji su joj živi“, rekao je Murić.

Dodaje da djevojčica nije mogla samostalno donijeti odluku o preseljenju.

„Centar za socijalni rad ima ulogu u tome da uspostavi stanje koje je postojalo prije nego je odlučila da samoinicijativno napusti mjesto prebivališta i preseli se u drugi dom, a kod činjenice da niko od tih lica koja se nalaze u drugom domu ne predstavljaju njenog zakonskog zastupnika, niti imaju pravo da zahtijevaju da malodobno lice boravi kod njih, jer nemaju ovlašćenja za to. Naravno, asistencija policije je neizostavna, kao i aktivno, svakodnevno učešće zakonskog zastupnika malodobne, zajedno sa Centrom za socijalni rad“, rekao je Murić.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply