Božović: Vrijeme gazi obrazovni sistem, sve teže zainteresovati djecu

Obrazovni sistem u Crnoj Gori je krut i rigidan, vrijeme ga gazi i trebalo bi ga reformisati, smatra novoizabrani predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović.

U razgovoru za Dnevne, on je istakao da su u prethodnom periodu pred djecom bili brojni izazovi, kao i da nadležni moraju uočiti probleme koji ih prate.  

„Djeca u nekim razredima osnovne škole imaju po 14 predmeta. Svaki učenik najmanje 14 puta odgovara, a pritom svaki nastavnik svoj predmet gleda kao da je najvažniji. Sa druge strane, puno je izazova koji su pred djecom u posljednjih sedam – osam godina”, kazao je on.

Napominje kako škola djeci uz internet više nije interesanta, jer se dok uče i po nekoliko puta zapitaju šta će im to što uče.

“Nauka i medicina pokazuju da upliv društvenih mreža i igrica čini da djeca ne razmišljaju bistro, već površno. Bojim se da država još ne uočava taj problem. Sve je teže djecu zainteresovati“, rekao je Božović.

Kad je u pitanju online nastava i eventualni povratak u slučaju pogoršanja epidemijske situacije, Božović ocjenjuje da taj vid nastave „nije bauk”.

“Nije toliko strašna kad bi je svi primjenjivali. Tims platforma je dostojna zamjena, iako to nije nastava uživo. Međutim, ako zatvaranje škola može da pomogne da se epidemijska situacija poboljša, nije to smak svijeta”, rekao je on.

Božović je najavio da će u fokusu rada Sindikata, tokom njegovog mandata, biti poboljšanje kvaliteta životnog standarda zaposlenih u prosvjeti. Radiće, kako je rekao, i na uspostavljanju saradnje sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta kako bi riješili neke naslijeđene probleme, poput norme profesora u srednjim školama, isplate novca za časove preko norme u vrijeme korone…

Najavljeno povećanje plata prosvjetnim radnicima od 17 odsto pomak je za pohvalu, ali taj iznos, smatra on, prosvjetare neće izvući iz crvene zone, već će samo privremeno ugasiti požar.

Izvor: Dnevne

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply