Roditelji i prosvjetni radnici da se vakcinišu i tako zaštite djecu

Foto: UNICEF/D. Miljanić

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) pozvali su danas roditelje i prosvjetne radnike da se vakcinišu protiv koronavirusa, kako bi na taj način zaštitili i djecu.

Porast broja oboljelih za oko 30 procenata u odnosu na prije dvije sedmice, prema ocjeni direktora IJZCG dr Igora Galića, nosi sve veći rizik i za najmlađu populaciju. Komentarišući podatak da je pozitivno svako treće dijete testirano u COVID centru u Podgorici, on je istakao da je sada jako važno spriječiti da se infekcija iz porodica i škola prenosi na djecu.

“Procenat testiranih pozitivnih na dnevnom nivou prošle nedjelje bio je 15 do 20 odsto. Vjerovatno je u ambulanti u glavnom gradu taj procenat pozitivne djece. Nedjeljno dobijama od Ministarstva prosvjete izvještaje o broju zaražene djece u obrazovnim ustanovama, na osnovu kojih procjenjujemo kakva je trenutna situacija kada je riječ o djeci i svakako da to pratimo, kao i situaciju sa terena. Za sada, to još nije alarmantna situacija, ali ako je aktivnost virusa u lokalnoj populaciji na visokom nivou, kakva je naročito u Podgorici, svakako da je rizik od obolijevanja djece mnogo veći”, objasnio je Galić na konferenciji za novinare.

Iz tih razloga su, prema njegovim riječima, apelovali na roditelje da se vakcinišu i da na taj način zaštite svoju djecu.

“Da se vakcinišu i profesori, nastavnici, na taj način ćemo spriječiti da se infekcija iz porodica i škola prenese na djecu. Takođe, zbog karakteristika sadašnjeg delta soja da sa težim oblicima obolijevaju i mlađe kategorije, savjetovali smo i vakcinisanje djece sa hroničnim oboljenjima, uzrasta od 12 do 16 godina, kao i one koji u porodicama imaju osobe sa narušenim imunitetom“, rekao je Galić.

Dodao je da se mogu vakcinisati i ostala djeca tog uzrasta, uz saglasnost roditelja i pedijatra.

“Ne znamo kako obolijevanje od COVID-a utiče na djecu, zato i apelujemo da se vakcinacijom djeca zaštite. Pandemija je još nepoznata i dalje i svaki dan iznenađuje stručnu javnost. Mi apelujemo na vakcinaciju, kako bismo pokušali da na najmanju moguću mjeru smanjimo i ako je moguće spriječimo transmisiju virusa”, istakao je Galić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply