Pozitivno oko 30 odsto testirane djece, ljekari tvrde da je virus sve opasniji

Tokom proteklog dana u dječijem COVID centru bilo je 30 odsto pozitivnih od ukupnog broja testirane djece. Iz Instituta za javno zdravlje apelovali su juče na roditelje da vakcinišu sebe i djecu u skladu s preporukama, jer virus poprima opasnije oblike.

„U COVID centru za djecu u Tološima došlo je do blagog porasta broja pacijenata u odnosu na proteklih nekoliko sedmica. Broj pregledanih maloljetnih pacijenata je do 170 pacijenata“, kazala je pedijatrica Doma zdravlja Edita Bašović za RTCG.

Tokom proteklog dana, od ukupnog broja testiranih, trećina je bila pozitivna na COVID – 19.

„Tridesetpet od 94 testirana, to je negdje 30 odsto udio pozitivnih u odnosu na testirane u našem Domu zdravlja za sada, znači do 16.30 sati“, kazala je Bašović.

Ona upozorava roditelje da posebno obrate pažnju na simptome infekcije.

„Ono što primjećujemo je da se više javljaju upravo tinejdžeri sa visokom temperaturom i simptomima respiratornog trakta. Česti simptomi su bolovi u mišićima i glavobolja. Zato bi roditelji trebalo da obrate pažnju na te simptome i podatak o kontaktu sa oboljelima“, ističe Bašović.

Iz Instituta za javno zdravlje su poručili juče da epidemija poprima sve opasnije oblike, te poručuju roditeljima da vakcinišu djecu, u skladu sa preporukama.

„Ukoliko se nastavi sve veći broj mutacija, postoji mogućnost da taj virus pokaže neke nove karakteristike koje bi bile i fatalne po mlađe populacije i zbog toga se i predlaže vakcinacija djece u svijetu, a određenih kategorija kod nas. Prema podacima Instituta, do sada je prvom dozom vakcinisano 727 djece, uzrasta od 12 do 17 godina, dok je 539 kompletno vakcinisano. Jedno dijete primilo je i treću dozu. Za sada, mogu se vakcinisati djeca s hroničnim oboljenjima i ona koja žive s hronično oboljelom osobom”, istakao je direktor IJZ-a Igor Galić.

On je dodao da i ako ne spadaju u ovu grupu, djeca tog uzrasta se mogu vakcinisati uz saglasnost roditelja i pedijatra.

Vakcinacija djece u Crnoj Gori trenutno je moguća samo Fajzer vakcinama što je u skladu sa preporukama Nacionalne savjetodavne komisije za imunizaciju.

Govoreći o vakcinaciji najmlađe populacije, hrvatski imunolog prof. dr Zlatko Trbonjača ističe da, bez obzira na raniji stav da djeca imaju relativno blagi tok  bolesti ili prolaze bez simptoma, ipak treba i njih zaštititi.

Gostujući u emisiji Boje jutra TV Vijesti, on je naveo podatke da je u Americi u toku jedne godine hospitalizacija bila na nivou 50 djece na 100.000. Od tog broja oko 25 odsto završi na kiseoniku, a kako kaže negdje oko jedan, sa delta sojem virusom čak i do dva odsto djece umire.

„Prema tome, i djeca su ugrožena. Sa druge strane, opisani su i slučajevi dugotrajnog COVID-a nakon preboljevanja bolesti, pa čak i poslije blage kliničke slike. Treći razlog je što se kod djece javlja multiorganski upalni sindrom. To je jedna upalna bolest na nivou cijelog tijela koja zahvata različite organe – pluća, probavni sistem, bubrege, srce naročito, dovodi čak i do insuficijencije srca, razvoja miokarditisa. Obično se javlja oko mjesec dana nakon što se preboli COVID. Ta bolest može biti izuzetno opasna za dijete ako se ne prepozna i ne počne liječiti na vrijeme, može ugroziti i život“, ističe Trbonjača, koji smatra da treba zaštititi i trudnice.

Kako je istakao, trudnoća sama po sebi jeste rizično stanje za razvoj teškog oblika COVID-a. To se naročito odnosi na zadnji trimestar, odnosno kraj trudnoće.

„Zato smatram da bi sve trudnice trebalo da se vakcinišu. To je izuzetno važno, jer već imamo i nekoliko slučajeva smrti trudnica, neke su završile na respiratoru. Na svu sreću vertikalna transmisija , odnosno transmisija virusa sa majke na dijete, je relativno rijetka. Virus sam po sebi ne izaziva malformacije djece, ako se majka inficira to ne znači da će virus ući u tijelo djeteta i da će doći do nekih posljedica. Ipak, pokazalo se da je trudnoća inficiranih trudnica nešto kraća u odnosu na one koje nijesu inficirane“, objasnio je Trbonjača.

Istraživanja koja su obuhvatila 100.000 žena pokazuju, kako je naveo, da trudnice nemaju nikakve zdravstvene posljedice od vakcinacije protiv koronavirusa, kao ni djeca koju nose.

„Te trudnice nemaju nikakve zdravstvene posljedice od vakcinacije, bez obzira da li su imunizovane prije same trudnoće ili za vrijeme trudnoće, iako će vam ginekolozi često reći da se u prvom trimestru ne bi trebalo vakcinisati. Kao ni kada je riječ o bilo kakviom lijekovima, bilo bi najidealnije da se u to vrijeme, dok se dešava organogeneza kod djeteta, izbjegne bilo kakav uticaj na takve procese. Imajući to u vidu, mogiu reći da vakcinaciju ne bih preporučio u prva tri mjeseca trudnoće, ali da u svim ostalim fazama, kao i prije trudnoće“, poručio je Trbonjača.

Izvor: RTCG/Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply