Sjutra u Baru protest povodom smrti porodilje

Protest pod sloganom I ja sam jedna od mnogih biće organizovan sjutra u 17 sati na Trgu Vladimira i Kosare u Baru, povodom, kako poručuju organizatori, ugroženih prava pacijenata Opšte bolnice.

Na protestu će biti prikazan kratkometražni film sa ispovjestima porodilja iz te barske zdravstvene ustanove.

“Kako bismo stali na put daljem ugrožavanju prava pacijenata barske Opšte bolnice, organizovali smo protest u znak podrške svim ljudima prvenstveno žena i porodilja koje su imale negativno iskustvo u istoj, kao i da se nikada nikome više ne ponovi ono što se dogodilo našoj sugrađanki”, navodi se u objavi organizatora protesta na društvenim mrežama. 

Povod za proteste je smrt dvadestsedmogodišnje A.Š.H. koja je preminula prošle srijede u Kliničkom centru Crne Gore, dva dana nakon što se porodila u Opštoj bolnici Bar.

Na sjutrašnjem protestu građanima će se obratiti članovi porodica čiji su bližnji preminuli ili koji su neadekvatno liječeni, koji će tom prilikom iznijeti svoje teško iskustvo. Osim građana protestu će, kako najavljuju, prisustvovati i predstavnici NVO koje se bave ljudskim pravima.

Sa ranijeg skupa je poručeno traže da se ispitaju svi sporni slučajevi, ali i da ljekari pokažu humanost – da znaju da se ophode prema pacijentima.

Direktorica Kliničkog centra dr Ljiljana Radulović kazala je ranije da smrt porodilje nema nikakve veze sa infekcijom COVID – 19, ali da zbog zaštite privatnosti ne može iznijeti druge detalje o tom slučaju.

“Ona je operisana u OB Bar, životno ugrožena je transportovana ka KCCG, urađeno je sve da ostane živa, međutim, terapija nije dala očekivani odgovor i ona je nažalost preminula”, rekla je Radulović.

Iz Ministarstva zdravlja je najavljeno da će Komisija za kontrolu kvaliteta rada detaljno ispitati slučaj porodilje A.Š.H.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply