Građani traže istragu svih spornih slučajeva iz barske Opšte bolnice

Foto: RTCG

Zbog smrti porodilje A.Š.H. danas je održan protest ispred Opšte bolnice Bar, sa kojeg su građani zatražili istragu svih spornih slučajeva koji su se dogodili na Odjeljenju ginekologije i akušerstva te zdravstvene ustanove. Jedna od organizatorki okupljanja, Darija Jelić poručila je da traže da se ispitaju svi sporni slučajevi, ali i da ljekari pokažu humanost – da znaju da se ophode prema pacijentima.

„Ako ima neko ko nije zadovoljan tretmanom u Porodilištu ili na Ginekologiji, da se javi, kako bismo organizovali sastanak sa direktorom bolnice i prijavili slučajeve“, kazala je Jelić na protestu.

Istakla je da im je direktor rekao da će, po prijemu pritužbi, Komisija sve to istražiti.

Dvadesetsedmogodišnja porodilja preminula je u srijedu u Kliničkom centru Crne Gore, dva dana nakon što se porodila u Opštoj bolnici Bar.

Povodom njene smrti, danas su se oglasili i menadžment i ljekari Opšte bolnice Bar. Oni su zatražili da se ekspertizom nezavisne stručne komisije provjeri postupanje osoblja te zdravstvene ustanove u slučaju smrti porodilje. Takođe, traže da se nijedan ljekar unaprijed ne proglašava krivcem.

„Razumijemo bol njene porodice i prijatelja, kao i sumnju svih dobronamjernih ili manje dobronamjernih ljudi, da je njena smrt posljedica ljekarskog nemara ili nestručnosti, ali ipak tražimo da se nijedan ljekar unaprijed ne proglašava krivcem. Zato zahtijevamo da nezavisna stručna komisija utvrdi sve činjenice u vezi sa ovim slučajem i saopšti ih crnogorskoj javnosti”, navodi se u saopštenju bolnice.

Ističu da, kada dođe do komplikacija pojave disfunkcije, otkazivanja vitalnih organa, “čak i najveće medicinsko znanje i ljekarsko zalaganje postaje nedovoljno da bi se spasio život”.

“Nažalost, nedobronamjerni i nestručni ljudi od ovog događaja žele da naprave aferu i bez ikakvih dokaza optuže ljekare Barske bolnice, koji su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da do ovog neželjenog ishoda ne dođe. Zato još jednom ponavljamo zahtjev da se postupanje ljekara Barske bolnice u ovom slučaju, provjeri ekspertizom nezavisne stručne komisije”, dodaje se u saopštenju.

Podsjećaju da Komisija Ministarstva zdravlja ispituje slučaj.

Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović kazala na konferenciji za medije da smrt porodilje nema nikakve veze sa infekcijom COVID – 19.

„Ona je operisana u Opštoj bolnici u Baru, životno ugrožena je transportovana ka KCCG, urađeno je sve da ostane živa, međutim, terapija nije dala očekivani odgovor i ona je nažalost preminula”, navela je Radulović i dodala da detalje ne može da iznosi zbog zaštite privatnosti.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply