UNICEF poziva banke da slijede primjer CKB-a i ne naplaćuju proviziju na dodatak

Foto: UNICEF CG/Duško MIljanić

Četiri mjeseca nakon što je UNICEF osnovao Poslovni savjet za prava djeteta u Crnoj Gori, Crnogorska komercijalna banka dala je prvu donaciju direktno djeci tako što je odlučila da pokrije troškove svih bankarskih transakcija u vezi sa dječjim dodatkom za sve svoje klijente koji imaju djecu predškolskog uzrasta. Takođe, CKB neće naplaćivati proviziju za prenos sredstava za isplatu dječjeg dodatka drugim bankama u zemlji.

Prilikom isplaćivanja dječjeg dodatka, svaka banka samostalno određuje iznos provizije za svoje klijente, a ove troškove u drugim bankama snosiće Ministarstvo finansija i socijalnog staranja. Vlada Crne Gore za dječji dodatak za svu djecu do 6 godina izdvaja 17,6 miliona eura godišnje iz budžeta Crne Gore. Za oktobarski dodatak, koji se isplaćuje sredinom novembra, prijavljeno je 36.121 dijete i nastavljeno je dostavljanje zahtjeva za naredne mjesece. 

„Zahvaljujemo CKB-u na pionirskoj ulozi u UNICEF-ovom Poslovnom savjetu za prava djeteta i davanju prve donacije direktno za dobrobit sve djece u Crnoj Gori. CKB će pokriti sve troškove bankarskih transakcija u vezi s isplatama dječjeg dodatka za sve svoje klijente koji imaju djecu do 6 godina. Ovim putem pozivamo i druge banke u Crnoj Gori da slijede primjer CKB-a i da ne naplaćuju troškove bankarskih transakcija na isplate dječjeg dodatka“, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

V.d. direktorica Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Marija Stajović kazala je da će, uz obezbijeđeni dodatak za sve uzrasta do šest godina, taj resor pokriti i sve troškove bankarskih transakcija u korist djece.

“Jedna od banaka je odlukom da sama snosi troškove za svoje klijente pokazala društvenu odgovornost, donacijom kroz Poslovni savjet za prava djeteta UNICEF-a, a vjerujemo da će biti još partnera u tom smislu“, kazala je Stajović.

Roditelji/staratelji mogu da biraju na koji način će im biti isplaćivan dodatak, preko Pošte Crne Gore ili preko neke od banaka. Besplatne uplate dječjeg dodatka na račun u CKB-u posebno će obradovati klijente ove banke koji zbog raznih obaveza ne mogu čekati da im poštar donese dodatak na kućnu adresu.

Prema riječima izvršne direktorice Sektora za korporativno upravljanje CKB-a Branislave Maje Vukčević, liderski status koji CKB godinama uživa na tržištu ne proističe samo iz ostvarenih poslovnih rezultata, već i iz potrebe da kontinuirano doprinose napretku društva.

“Članstvo u Poslovnom savjetu UNICEF-a za prava djeteta vidim kao priliku da sa partnerima sa kojima dijelimo iste vrijednosti omogućimo lakše sticanje uslova za srećnije odrastanje naše djece. Vođeni ovim plemenitim ciljem, odlučili smo da isplate dječjeg dodatka budu oslobođene troškova bankarske provizije. Vjerujem da je ova odluka tek početak aktivnosti koje ćemo realizovati sa UNICEF-om i nadležnim institucijama, dodatno potvrđujući opredjeljenje da su djeca i mladi jedan od temelja našeg društveno odgovornog poslovanja i djelovanja“, poručila je Vukčević.

Iz UNICEF-a podsjećaju da su, prema nalazima Višedimenzionalne analize siromaštva djece u Crnoj Gori djeca predškolskog uzrasta najugroženija starosna grupa u zemlji.

“Investirajući skoro 18 miliona eura u dječji dodatak za svu djecu predškolskog uzrasta svake godine, Crna Gora je odlučila da ulaže u razvoj djece u ranom djetinjstvu kako bi prekinula ciklus siromaštva. Najmanje svako treće dijete u Crnoj Gori bilo je u opasnosti od siromaštva prije pandemije, a ekonomska kriza uzrokovana Covidom-19 povećala je taj broj. Novčana davanja predstavljaju samo jedan vid mjera koje su potrebne za smanjenje siromaštva djece – neophodno je da ih prate kvalitetne usluge zdravstvene, dječje i socijalne zaštite za sve porodice, kao i kvalitetno obrazovanje za svu djecu. Kako je navedeno u UNICEF-ovoj Analizi višedimenzionalnog siromaštva djece u Crnoj Gori, sve ovo potrebno je od trenutka rođenja djeteta do njegovog uspješnog prelaska u odraslo doba”, saopšteno je iz UNICEF-a.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply