O pravilima oblačenja odlučuju škole, roditelji mogu da utiču

Pravila oblačenja koja važe za učenike isključivo su u nadležnosti vaspitno-obrazovnih ustanova, a ne Ministarstva prosvjete. Iz tog razloga, zbog nepostojanja jedinstvenog akta kojeg škole moraju da se pridržavaju prilikom odluke o dres kodu, pravila se i razlikuju, a u svemu tome nijesu konsultovani roditelji, iako na to imaju pravo. Iz Ministarstva prosvjete poručuju da posredstvom predstavnika u savjetima roditelji mogu uticati i na ovakve odluke.

Dok u manjem broju škola pravila oblačenja uopšte ne postoje ili se ne poštuju, u drugima su za sporne i neprihvatljive proglašeni mnogi odjevni predmeti. Zabranjeno je nošenje kratkih majica i onih bez rukava, pocijepanih farmerica, prekratkih suknji, bermuda… U nekim školama na snazi su i zabrane šminkanja, nošenja krupnog nakita, pa sve do obaveze srednjoškolaca da budu uredno kratko ošišani i obrijani.

Sporne bermude

U moru pravila, roditelji već godinama smatraju da je jedan odjevni predmet bez razloga stavljen na crnu listu, posebno kada je riječ o mlađoj djeci. Dio odjeće, zbog kojeg negoduju svakog juna, ali i septembra, dok su još visoke temperature, su bermude. Prema pravilima ponašanja u većini osnovnih i srednjih škola dječaci ne mogu prisustvovati časovima ako nose bermude, čak i ako su pristojne dužine i kroja.

Roditelji smatraju da nema logike da je u isto vrijeme, dok se od dječaka očekuje da moraju da nose duge nogavice, djevojčicama dozvoljeno da oblače suknje.

One, koji su se tim povodom obratili udruženju Roditelji, zanimalo je da li se pri donošenju pravila oblačenja uzima u obzir činjenica o visokim temperaturama u pojedinim djelovima države, kao i na osnovu kojeg pravila je sporno ili nepristojno da djeca u bermudama borave u školama.

Uvažiti stav roditelja

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta pojasnili su da ne postoji nijedan dokument koji bi obavezivao sve škole da donose ista pravila, već se taj dio uređuje u okviru kodeksa koji donose same ustanove.

“Ministarstvo nije nadležno za kodeks oblačenja u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Škole pripremaju svoj etički kodeks i kućni red koji, između ostalog, sadrži i elemente koji se odnose na kodeks oblačenja zaposlenih i učenika“, kazali su iz resora prosvjete odgovarajući na dopis udruženja Roditelji.

Oni su poručili roditeljima da imaju mogućnost „ostvarenja uticaja preko predstavnika u savjetu roditelja i drugim tijelima u vaspitno-obrazovnim ustanovama, u kojima se odlučuje o ovim pitanjima“.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply