Prosvjetnim radnicima obezbijediti poseban status u društvu

Građani u Crnoj Gori najviše povjerenja imaju u obrazovni sistem, što se uglavnom može pripisati samim nastavnicima. Ipak, oni kontinurano osjećaju ugroženost svoje pozicije u društvu i neadekvatno priznanje, ocijenili su iz NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore povodom 5.oktobra, Međunarodnog dana nastavnika.

U toj organizaciji smatraju da crnogorski nastavnici mogu da slave još jednu uspješnu godinu prenošenja znanja, mnogi su još jednu generaciju ispratili u dalje školovanje, a svi su unaprijedili svoje sposobnosti da predajemo i u učionici, pod maskama i preko različitih aplikacija.

„Crna Gora na svom evropskom putu mora uzeti u obzir sve evropske vrijednosti i primjeniti ih. Evropska vrijednost jeste da nastavnici uživaju poseban status u društvu zbog prirode posla kojim se bave. Naime, svaki čas je jedinstven, svaka lekcija se može predavati na stotine načina, a kada u tu formulu dodamo individualnost svakog učenika, naš posao zahtijeva mnogo energije“, poručuju iz Prosvjetne zajednice.

Ovog 5. oktobra nastavnici su, kako se navodi u saopštenju, zarobljeni između prevelikih očekivanja nakon promjene vlasti, sindikata, paralelnih struktura koji se bave svime osim poboljšanjem uslova rada u učionici.

„Na međunarodnom nivou, status nastavnika je pojam ispunjen kontradikcijama i kompleksnošću. Na teorijskom planu, status se kod jedne grupe mislilaca povezuje sa ekonomskom pozicijom, dok se kod druge težište stavlja na kulturnu i socijalnu povezanost“, saopštili su iz Prosvjetne zajednice, dodajući da se u slučaju nastavnika pojavljuje „statusni paradoks“.

Nastavnici u Crnoj Gori kontinurano osjećaju ugroženost pozicije u društvu i neadekvatno priznanje od strane društva, o čemu ovo NVU, kako ističu, često javno govori.

Iz Prosvjetne zajednice ocjenjuju da ta situacija nije različita u odnosu na mnoge zemlje Evrope i svijeta. 

Prosječna neto zarada zaposlenih u crnogorskom obrazovanju u avgustu 2021. iznosila je 553 eur, što je neznatno iznad prosječne neto zarade u državi.

„Međutim, treba imati u vidu i apsolutne cifre i visinu zarade, te platežnu moć koju ona omogućava. Dodatno, ovi podaci uključuju i zaposlene na univerzitetima kao i upravljački sloj u školama, tako da je prosjek zarade samih nastavnika niži od navedenog“, navode, između ostalog, iz Prosvjetne zajednice.

Kao organizacija sa velikim brojem članova, spremni su, kako dodaju, za sve izazove koje donosi eventualni proces reforme školstva.

„Svi članovi su okupljeni oko iste ideje – bolje školstvo i dobri uslovi rada za zaposlene u prosvjeti. Svakog člana PZCG pogađa loš plasman crnogorske djece na PISA testiranju. Zajedno imamo veliko iskustvo u učionici i iskrene želje da mijenjamo sistem, pa stoga smatramo da smo dobar partner u procesu promjena crnogorskog obrazovnog sistema“, poručili su iz Prosvjetne zajednice.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply