Umjesto intenzivnih tretmana, kod logopeda i dalje jednom mjesečno

Roditelji djece sa smetnjama u razvoju, koji su tražili od nadležnih da obezbijede dovoljan broj tretmana refundacijom troškova kod privatnih stručnjaka, nijesu dobili očekivani odgovor. Umjesto tog rješenja, ponuđeno im je da dio tretmana za njihovu djecu preuzmu zaposleni u Resursnom centru, što i dalje, kako smatraju oni, ne rješava problem većeg broja mališana kojima je neophodno intenzivno liječenje. Zbog svega toga, biće,  kako najavljuju, prinuđeni i da organizuju proteste.

Prema riječima jednog od roditelja Ranka Šćepanovića, razgovor predstavnika roditelja djece sa smetnjama u razvoju sa predstavnicima Vlade se neslavno završio.

„Umjesto tražene refundacije novca za privatne stručnjake dobili smo dnevno tretmane za sedmoro djece u Resursnom centru.

Moje dijete ako bi danas dobilo tretman naredni bi imao za tri mjeseca, a to su djeca kojoj su potrebni svakodnevno tretmani”, kazao je Šćepanović, predstavnik grupe roditelja.

Navodi da taj Vladin predlog roditelji neće da prihvate.

„Nemamo nikakve koristi, ako dijete dnevno treba te tretmane, a mi dobijemo jednom u dva i po ili tri mjeseca, to je premalo”, kaže Šćepanović.

Da je premalo smatra i direktor Centra za autizam Ivan Krgović, koji već dvije godine pokušava da skrene pažnju na probleme, a to su nedostatak prostora i kadra.

„Jednim intenzivnim logopedskim tretmanom na Zapadu se smatra tri do pet tretmana nedeljno. Kod nas, ako je logopet u pitanju, kada su svi zaposleni tu mogu dobiti tretman jednom u 15 dana, sada kada imamo bolovanja i jednom u mjesec ili čak i rjeđe”, kaže Krgović.

Prema riječima Šćepanovića, sasvim drugačije najave bile su prilikom otvaranja Centra za autizam. Obećani su im, prisjeća se, svakodnevni tretmani i život bez daljih troškova.

„Od tada nažalost mi roditelji smo potrošili ne, na stotine, nego na hiljade eura. Od prethodne, a ni od sadašnje Vlade nemamo ništa”, kaže Šćepanović.

Podsjeća da su oni predložili da im Vlada umjesto novca za odlazak u Beograd refundira tretmane kod privatnih stručnjaka u Crnoj Gori.

„Naša djeca bi dobili neophodne tretmane, a svi ti logopedi koji sada rade na crno, bi se registrovali, jer bi im bilo isplativije da se uključe na taj način. Imali bi korist i mi kao roditelji i država, jer bi se smanjio rad na crno ”, smatra Šćepanović.

Krgović navodi da podržava predloge roditelja.

Taj njihov predlog ,prema računici roditelja bi duplo smanjio troškove Fonda za zdravstvo. Za jedno dijete u 2020. godini Fond je u prosjeku plaćao nešto preko 2.000 eura.

„Troškovi za liječenje u 2020. godini u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora Đorđe Kostić iznosili su 554.500. eura, dok su za 2019. iznosili 530.000. eura. Primjetan je rast od 4,5 odsto”, saopštila je za TVCG Ružica Milutinović Đurišić iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

Šćepanović kaže da bi sa pola tog novca u Crnoj Gori bilo moguće obezbijediti dva tretmana dnevno.

Nerazumijevanje Vlade da pomogne njihovoj djeci, natjeraće roditelje, kako kaže on, na protest, jer je to jedino što im preostaje.

Izvor: TVCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply