Kada je pravo vrijeme za prve cipele i kako ih odabrati

Jednostavno, lagano, prirodno, stabilno i taman – odlike su kojima bi roditelji trebalo da se rukovode prilikom izbora prve obuće za svoju djecu.

Kada je pravo vrijeme za kupovinu prve obuće pitanje je koje se često javlja već kada beba počinje da puzi i pomalo da se pridiže i hoda pridržavajući se za namještaj, najčešće bosa ili u čarapicama.

To ipak nije pravo vrijeme za kupovinu obuće, već treba sačekati nekad i nekoliko mjeseci od te faze.

Prema savjetima fizijatara, prve cipele nikako ne treba kupovati prije nego što dijete samostalno prohoda i bude u stanju da bez ičije pomoći hoda napolju. Za većinu djece je to nakon prvog rođendana, rijetko ranije, a u velikom broju slučajeva između 13. i 16. mjeseca života.

Ukoliko roditelji žele da prve cipelice posluže samo kao zaštita od hladnoće dovoljno je da se odluče i za nehodajuće. Ukoliko nije pravo vrijeme, odnosno dijete još nije samostalno prohodalo, nema potrebe ulagati u takvu obući jer će je dijete uskoro prerasti. Savjeti su različiti, ali najsigurnije je pridržavati se ljekarskih.

Samostalno prohodavanje znači da je vaša beba napravila sedam samostalnih koraka bez pridržavanja. Kada se to desi, vrijeme je da se posvetite izboru obuće, koja može imati uticaja na kasniji hod najmlađih. Fizijatri navode da prve cipele utiču na formiranje oblika stopala i njegovu funkciju u hodu. Dječije stopalo je veoma osetljivo, kosti i zglobovi su još nježni, a tetive nedovoljno jake da izdrže opterećenje težinom tijela. Zato, kako savjetuju ljekari, cipelica mora da preuzme ulogu stabilizatora i spriječi deformaciju stopala, a u isto vrijeme osigura dovoljnu stabilnost da bi dijete moglo da hoda.

Prednost prirodnim materijalima

Obuća za najmlađe bi trebalo da bude napravljena od prirodnih materijala i spolja i unutra da se stopalo ne bi pretjerano znojilo. Poželjno je da bude šivena, a ne lijepljena. Takođe, savjet je i da dio đona bude prekriven gumom kako bi se izbjeglo klizanje prilikom  hoda.

Cipela ne smije da bude previše tvrda, mora omogućiti normalno savijanje stopala prilikom hoda. Važno je i da dio obuće koji drži skočni zglob bude dovoljno čvrst.

Izbor prave veličine

Veličina cipele mora da odgovara stopalu, ne smije da bude tijesna, ali ni velika. Pogrešni su stari savjeti da prilikom isprobavanja obuće u djetetovu cipelicu treba da stane i vaš prst. U većini prodavnica imaju mjerače koji mogu olakšati da se izabere prava veličina cipela. Roditelji mogu i sami da naprave šablon od kartona i da tako budu sigurni da su uzeli pravi broj. (Postavite stopala na karton i olovkom ocrtajte oblik).

Deformitete stopala mogu izazvati male cipele, ali i one koje su većeg broja. U tim slučajevima, dijete se nepravilno oslanja, a stopalo se deformiše.

Čičak, vezile, anatomski uložak…

U ponudi obuće za najmlađe veliki je broj modela cipela na vezivanje, ali i onih sa čičak trakom. Iako su sa čičkom jednostavnije za obuvanje, cipele sa vezicama su, savjetuju i trgovci i ljekari, bolji izbor jer su stabilnije i čvršće obuhvataju stopalo.

Preporuka da prva obuća mora imati anatomski uložak više, u mnogim sredinama, ne važi. Veliki je broj ljekara koji smatraju da to nema uticaja na formiranje svoda stopala, jer to zavisi i od mnogih drugih faktora.  Ipak, i dalje su cipele sa uloškom izbor mnogih roditelja, ali i preporuka struke.

Izbjegnite nasljeđivanje

Ono u čemu se svi slažu jeste da se obuća, pogotovo prva, ne nasljeđuje. Iako je možda „kao nova“, ona nije ni približno slična tome čim je neko u njoj već hodao. Svako dijete ima specifičan način na koji hoda i iskustva pokazuju da korišćenje iste obuće od strane drugog djeteta uglavnom nije nasrećnije rješenje. Dječija stopala brzo rastu, pa ćete nerijetko imati osjećaj da bacate gotovo nove cipelice. To u jednu ruku i jeste tako, ali nikako zbog toga nemojte drugi put kupiti prevelike, pa čak ni broj veće cipele djetetu. Savremena modna industrija ide korak dalje pa se za mala stopala mogu naći identične, ali minijaturne kopije nekih trendy modela za odrasle, nerijetko i onih sa potpisom dizajnera, kao i patika. Kao i cipelice za djevojčice koje kopiraju izgled salonki sa potpeticom, ni ovi modeli nijesu preporuka za najmlađe.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply