Dvije godine zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad dvanaestogodišnjakinjom

Pred podgoričkim Osnovnim sudom, R.S. je osuđen maksimalnom kaznom zatvora od dvije godine zbog produženog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje, koje je počinio nad dvanaestogodišnjom djevojčicom.

R.S. je tokom ovog postupka bio u pritvoru od početka aprila, koji mu je produžen nakon donošenja presude, a vrijeme provedeno u pritvoru će mu biti uračunato u kaznu zatvora.

Iz Osnovnog suda u Podgorici su podsjetili da je za krivično djelo nedozvoljene polne radnje učinjeno na štetu djeteta zaprijećeno novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine.

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, to je propisano članom 208, u kojem se navodi i da će učinilac biti kažnjen zatvorom od dvije do deset godina, ako je usljed djela iz stava 1 ovog člana nastupila teška tjelesna povreda lica prema kojem je djelo izvršeno ili ako je djelo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način.

„Ako je usljed djela iz stava 1 ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je djelo izvršeno, učinilac će se kazniti zatvorom od tri do petnaest godina“, navodi se u Krivičnom zakoniku.

Predloženim izmjenama ovog zakona, koji je u Skupštini Crne Gore još od 12. maja, planirane su izmjene u kaznenoj politici, pa bi za krivično djelo nedozvoljene polne radnje učinjene na štetu djeteta počinioci bili osuđeni na jednu do pet godina zatvora, a bila bi ukinuta novčana kazna.  

Izmjene Krivičnog zakonika kojim se pooštravaju kazne za najteža djela protiv polnih sloboda djece, koje je predložilo Ministarstvo pravde, na zahtjev premijera, još čekaju usvajanje u parlamentu.

Od kada je predlog Zakona o izmjenama i dopunama ovog akta ušao u proceduru prošla su već četiri mjeseca, a udruženje Roditelji već duže ne uspijeva da dobije informaciju o tome kada će se poslaniti izjasniti o predloženim izmjenama.

Zbog nedopustivo niskih kazni za krivična djela u aprilu su građani organizovali protest, ukazujući nadležnima da su hitno potrebne izmjene Krivičnog zakonika u dijelu kazni za najteža djela protiv polnih sloboda djece. Ubrzo nakon toga, predstavnici udruženja Roditelji su se istim povodom sastali sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, nakon čega je u aprilu i naloženo Ministarstvu pravde da pripremi izmjene Zakona. Najavljeno je i da će dodatno unapređenje Krivičnog zakonika u vezi sa ovom tematikom biti urađeno do kraja godine, u okviru sveobuhvatne izmjene tog akta.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply