Prosvjetna zajednica: Ministarstvo poziva na nepoštovanje mjera koje je samo prihvatilo

Današnji dopis koji je Ministarstvo prosvjete uputilo školama, Prosvjetna zajednica Crne Gore doživljava kao poziv na neposlušnost, odnosno nepoštovanje mjera koje su sami prihvatili, ali i kao uzmicanje pred pritiskom javnosti.

Nakon sastanka sa predstavnicima roditelja iz Pokreta sloboda, koji ne žele da njihova djeca nose maske, iz resora prosvjete školama je upućen dopis u kojem ih obavještavaju da su prosvjetni radnici tu da edukuju, a ne da kažnjavaju. Na taj način nadležni u Minisatarstvu su reagovali na pritužbe, koje se odnose na rad zaposlenih u školama prema djeci koja ne nose maske i time ne poštuju Naredbu Ministarstva zdravlja, koju je uoči početka školske godine prihvatio i resor prosvjete.

U reagovanju na taj postupak, iz NVO Prosvjetna zajednica navode da od Ministarstva traže ozbiljnost i dosljednost u radu i objavama.

„Očekujemo da će kao krovna instutucija, ne samo dati jasne i nedvosmislene instrukcije školama službenim putem o postupanju u slučaju nepoštovanja Naredbi Ministarstva zdravlja, već i da će stati u zaštitu prosvjetnih radnika koji samo sprovode njihove odluke“, saopštili su iz Prosvjetne zajednice.

Prosvjetni radnici će, dodaju oni, čak i ako Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta donese izmjene o mjerama koje se sprovode u školama, kao do sad vršiti svoju obavezu edukacije, kao i poštovanja odredbi, naredbi i preporuka, ali uz punu odgovornost resornog Ministarstva.

U Prosvjetnoj zajednici ocjenjuju da je u toku neprimjereni progon prosvjetnih radnika od strane pojedinaca, grupa i organizacija čiji domen rada nije prosvjeta, kao i neodređenih dopisa Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

„Posljednjih dana smo svjedoci pojačanih pritisaka na nastavni kadar koji se pridržava mjera i koji traže od učenika poštovanje Naredbi datih od strane Ministarstva zdravlja u vezi suzbijanja zaraznih bolesti, a prihvaćenih od resornog Ministarstva. Burno reagovanje nekih grupacija i javno postavljanje imena nastavnika na FB profilima smatramo nedoličnim i zakonski ih treba sankcionisati“, poručuju iz Prosvjetne zajednice.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply