Dom zdravlja: Pometnja zbog informacije da potvrda ne smije biti starija od pet dana

Gužve zbog kojih veliki broj roditelja nije uspio ovih dana da iz podgoričkog Doma zdravlja dobije potvrdu o sposobnosti djeteta da boravi u kolektivu nastale su, kako ocjenjuju u toj zdravstvenoj ustanovi, zbog informacije da taj dokument ne smije biti stariji od pet dana. Upravo iz tog razloga, veliki broj djece u Podgorici, ali i u nekim drugim gradovima, danas nije mogao da boravi u vrtićima, jer je, osim potpisanog ugovora, uslov za to i potvrda izabranog pedijatra.

Iz Doma zdravlja Podgorica navode da su ljekari, posebno jedinice Izabrani doktor za djecu, prethodnih nekoliko dana pod nevjerovatnim pritiskom zbog redovnog upisa djece u vrtiće i škole.

„Kao što je poznato, za upis u obrazovnu ustanovu je potrebna potvrda pedijatra o sposobnosti djeteta da boravi u kolektivu, a, iako je ta informacija poznata svima, ponavljana i u medijima, zbog posebnog uslova koji je usmeno saopštavan roditeljima da ona ne smije biti starija od pet dana, svi su odlučili da je posljednji dan pred upis pravo vrijeme da tu potvrdu izvade“, saopštili su iz Službe za odnose sa javnošću Doma zdravlja Podgorica portalu Roditelji.me.

Ocijenili su da je to „ogroman posao koji ni najrazvijeniji zdravstveni sistemi ne mogu uraditi za jedan ili dva dana“.

„Ako uzmemo u obzir veliki broj djece u glavnom gradu koji treba da se upiše u neku obrazovnu ustanovu, kao i činjenicu da je neophodno da svako dijete pregleda pedijatar, razgovara sa roditeljem, kao i da napravi uvid u vakcinalni karton kako bi u potvrdi istakao da li je dijete uredno vakcinisano, jasno je da je ovo ogroman posao koji ni najrazvijeniji zdravstveni sistemi ne mogu uraditi za jedan ili dva dana“, naveli su iz Doma zdravlja.

Ocijenili su da je ono što je posebno napravilo pometnju odluka da potvrda ne smije biti starija od pet dana, kako su im to saopštili roditelji.

„Danas je već stigla druga informacija u kojoj se navodi da potvrda može biti od 1. avgusta, tj. stara i do mjesec dana“, naveli su iz ove zdravstvene ustanove.

Dom zdravlja Podgorica, kako su istakli, ne propisuje pravila upisa u obrazovne ustanove, kao ni procedure prilikom tog čina.

„Takođe, DZ Podgorica ne propisuje uslove koje trebaju djeca da ispunjavaju. Pedijatri i medicinske sestre Doma zdravlja Podgorica su na usluzi svoj djeci Glavnog grada i prvi stub odbrane zdravlja naših najmlađih sugrađana“, poručili su iz Doma zdravlja Podgorica.

Pitanja bez odgovora

Iz te ustanove nijesu odgovorili na veliki broj pitanja koja smo im uputili. Između ostalog, pitali smo ih koja je svrha potvrde ukoliko je ljekari izdaju bez pregleda.

Kako tvrde roditelji iz Podgorice, ali i iz većine drugih opština, riječ je o „papiru“ koji dobijaju bez pregleda, pretraga i susreta djeteta i ljekara. Smatraju da je neprihvatljivo što djeci, koja su juče boravila u istom vrtiću, danas 1. septembra to nije dozvoljeno jer nemaju potvrdu.

Podgoričkom Domu zdravlja smo uputili i pitanje da li su uoči ove školske godine sa predškolskim ustanovama „Ljubica Popović“ i „Đina Vrbica“ komunicirali i pokušali da nađu neko rješenje, kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija. Roditelji su ostali uskraćeni i za informaciju da li je ista praksa bila i prethodnih godina, odnosno od kojeg datuma pedijatri počinju da izdaju potvrde. Nijesu željeli da komentarišu ni navode roditelja da nije moguće telefonom ili preko aplikacije ezdravlje zakazati termin, odnosno naručiti potvrdu, kao ni zbog čega je nekim građanima saopšteno da po potvrde dođu iduće sedmice, kada se sa odmora vrate izabrani pedijatri njihove djece, jer oni koji ih mijenjaju primaju samo mališane koji su bolesni. Nadležni u Domu zdravlja nijesu željeli ni da prokomentarišu tvrdnje roditelja da im je iz te ustanove sugerisano da, ukoliko nijesu u mogućnosti sa sačekaju svog pedijatra, potvrdu mogu da pribave i u jednoj od privatnih klinika.

Problemi oko pribavljanja potvrde o sposobnosti djeteta da boravi u kolektivu prošle godine su izbjegnuti,, nakon što je Dom zdravlja Podgorica zatražio od Fonda za zdravstveno osiguranje da obezbijedi da roditelji mogu pribaviti taj dokument putem servisa “Potvrde o zdravstvenoj sposobnosti djece za upis u predškolske ustanove” u okviru platforme eZdravlje. Tehnički dio posla je, tom prilikom, kako su naveli iz Fonda, odrađen za samo dva dana  i novi servis je aktiviran.

Prethodnih godina, prije pandemije COVID – 19, u većini domova zdravlja u Crnoj Gori izdavanje potvrda je počinjalo već u drugoj polovini avgusta. Tako je bilo i 2019. godine.

Procedura

Kako su ranije iz Ministarstva zdravlja kazali portalu Roditelji.me, da bi dobili potvrdu roditelji treba da pozovu ili odu do doma zdravlja, i medicinskoj sestri izabranog pedijatra daju informacije o tome koliko dijete ima godina i da li je uredno vacinisano. Ukoliko dijete ima između 1 i 2 godine ili između 3 i 4 godine potrebno je i da kažu da li je dijete imalo uredne sistematske preglede za taj uzrast.

Na osnovu Uredbe o ostvarivanju prava na preventivnu zdravstvenu zaštitu na primarnom nivou, sistematski pregledi se obavljaju 7 puta u prvoj godini života, a potom između prve i druge te treće i četvrte godine kada se rade obavezni laboratorijski nalazi (KKS, holesterol i glikemija), navode iz Ministarstva.

Kada su u pitanju djeca koja nemaju obavljene sistematske preglede u navedenom uzrastu i urađene laboratorijske nalaze, kao i ona koja nijesu uredno vakcinisana, treba da dođu na pregled kod svog izabranog doktora.

Za razliku od njih, uredno vakcinisana djeca i djeca koja su obavila sistematski pregled ne moraju biti prisutna za izdavanje potvrde već se samo provjerava medicinska dokumentacija i izdaje potvrda.

“Uzrast između 2 i 3 god i 4 i 5 godine nema obavezan sistematski pregled i djeca tog uzrasta nijesu u obavezi da dolaze kod izabranog doktora ukoliko nemaju neki akutni zdravstveni problem”, naveli su tada iz Ministarstva zdravlja.

Kako su pojasnili, u potvrdi koju izdaje ljekar stoji rubrika o vakcinalnom statusu djeteta u kojoj se naznačava da li dijete uredno vakcinisano ili je vakcinacija u toku ili nije vakcinisano, što nije uslov za izdavanje potvrde.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply