Platforma #Učidoma na raspolaganju učenicima i u novoj školskoj godini

Platforma #Učidoma biće na raspolaganju učenicima i nastavnicima i u novoj školskoj godini, možda će biti promijenjena adresa sa koje se pristupa platformi, a sadržaj – preko 8.000 snimljenih nastavnih sadržaja, koji je skladišten na YouTube servisu, postavlja se na domaći server.

To su Vijestima kazali iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), govoreći o načinu na koji bi nastava bila organizovana ukoliko nadležni odluče da se časovi usljed epidemije koronavirusa odvijaju online.

Nedugo od početka epidemije u Crnoj Gori, u martu 2020, predstavljena je platforma #Učidoma, koja je poslužila kao podrška sistemu obrazovanja i zahvaljujući kojoj je nastava iz učionica preseljena u domove đaka.

#Učidoma sastoji se od vebsajta www.ucidoma.me, gdje su korisnici – učenici, roditelji… birali razred i potom i video materijale koje su željeli da pogledaju i poslušaju. Izborom video materijala, korisnik je izlazio sa #Učidoma i prelazio na YouTube, video platformu kompanije Google, gdje su sadržaji i postavljeni.

Krajem jula, više roditelja i nastavnika koji su učestvovali u kreiranju sadržaja, požalilo se da video materijali više nijesu dostupni – kada korisnik pokuša da putem web sajta www.ucidoma.me dođe do video lekcija, koje su objavljene na pripadajućem YouTube kanalu, dobija poruku da je korisnički nalog ukinut.

Iz resora na čijem je čelu Vesna Bratić, nezvanično su Vijestima potvrdili da je nalog suspendovan jer je prijavljeno kršenje autorskog prava, kao i da su se više puta obratili kompaniji Google. Kazali su i da ne isključuju mogućnost da nalog bude vraćen i da sadržaj ponovo bude dostupan na YouTube servisu, ali da su u međuvremenu počeli da ga prebacuju i na domaći server, kako ne bi zavisili od treće strane.

Za krajnje korisnike – đake i roditelje, neće biti razlike u korišćenju servisa – oni će i dalje platformi pristupati putem sajta i, kao i do sada, tamo birati željeni razred i potom video lekciju.

„Moguće je i da adresa umjesto ucidoma.me ubuduće bude ucidoma.edu.me“, kazali su iz resora prosvjete.

Epidemija koronavirusa u Crnoj Gori ozvaničena je sredinom marta prošle godine. Već krajem tog mjeseca iz resora prosvjete, na čijem je čelu tada bio Damir Šehović, najavili su da će učenicima osnovnih i srednjih škola na raspolaganju biti internet servis za učenje na daljinu, kako bi u vrijeme širenja koronavirusa imali “i zdravlje i znanje”.

Postavljen je web sajt www.ucidoma.me, a lekcije u čijem je snimanju učestvovalo preko 100 predavača, emitovane su na televiziji i bile dostupne na YouTube kanalu Uči doma.

Crnogorski đaci nastavu od kuće pratili su već od 23. marta.

Projekat #UčiDoma rezultat je saradnje tadašnjeg resora prosvjete i partnera, među kojima je “Amplitudo”. “Vijestima” su tada kazali da je “Amplitudo” za realizaciju ideje ustupio skoro sve firmine kapacitete – iskustvo, znanje i 70 zaposlenih.

Snimljeni materijali, osim što su bili dostupni na youtube servisu, emitovani su i putem više televizijskih kanala.

Iz MPNKS tokom predstavljanja novih mjera prije nekoliko dana, saopštili su da će do početka školske godine biti postavljena nova platforma, da će se ona i dalje zvati Uči doma, ali da će funkcionisati na “malo savremeniji način”.

U toku prošle godine, kada je proglašena epidemija koronavirusa i nastava se dijelom odvijala putem interneta, osim što su đacima bile dostupne video lekcije, nastavnici su sa djecom komunicirali koristeći različite internet servise – Google Classroom, Teams, Viber…

Iz resora prosvjete su kazali da nemaju zakonski osnov da bilo koga natjeraju da i u ovoj školskoj godini sa učenicima razmjenjuju materijale na drugi način, ali da je njihova preporuka da koriste Microsoft Teams. Za pristup Teamsu, koristi se Office365 nalog, koji imaju svi učenici i nastavnici. Sa tim nalogom, oni se prijavljuju na jedinstvenu adresu office365.com. Nakon prijave, đaci sa jednog mjesta komuniciraju sa svim nastavnicima i imaju pristup svim sadržajima i materijalima koje im nastavnici pripreme.

Kazali su i da, u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a, realizuju projekat Primjena alata za online kolaboraciju i učenje (Office 365) i unapređenje Informacionog sistema obrazovanja (MEIS) – elektronske usluge, u okviru kojeg je pokrenut set obuka za korišćenje aplikacije Microsoft Teams u nastavi.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply