Anketirali roditelje, uputili nadležnima zahtjev za otvaranje jaslica

Nevladina organizacija Jadranski horizonti iz Mrkojevića u Baru dostavila je Ministarstvu prosvjete i javnoj predškolskoj ustanovi “Vukosava Ivanović Mašanović” zahtjev da u naselju Pečurice u toj mjesnoj zajednici bude otvoreno jaslično odjeljenje za djecu mlađu od 3 godine.

Oni su anketirali roditelje koji žive u toj mjesnoj zajednici koja broji 3,500 mještana čime su željeli da dobiju jasnu sliku o potrebama i o tome obavijeste nadležne. Roditelji su zabrinuti činjenicom da nisu u mogućnosti da upišu djecu uzrasta 2-3 godine u Mrkojevićima, nego moraju da ih vode 15-20 kilometara od mjesta stanovanja. Nekoliko roditelja je toku prošle godine upisivalo djecu nižeg uzrasta u pojedine private vrtiće u gradu zbog ograničenog broja u državnoj JPU.

U okviru akcije anketiranja prikupljeno je interesovanje roditelja 14 mališana mlađih od 3 godine starosti. U NVO Jadranski horizonti kažu da je u vrtiću Poletarac u Pečuricama prošle školske godine bilo upisano 24 djece, a u jedinici Izvorčić u Dobroj Vodi 16. Od svih upisanih u oba vrtića bilo je oko 10 za mlađu-srednju grupu od 2 do 4 godine.

“Na tu cifru ostaje još dodatan broj onih koji su uzrasta od 2-3 godine, a koji su bili uskraćeni da pohađaju vrtić. Na ovaj način stvorene su pretpostavke i interesovanje za dovoljan broj mališana za formiranje grupe za djecu nižeg uzrasta”, navodi se u saopštenju.

Prema nezvaničnim informacijama NVO Jadranski horizonti, veliki broj uglednih pojedinaca i preduzetnika iz Mrkojevića zainteresovan je da pomognu opremanje prostora za jaslenu grupu kada se za to stvore uslovi.

Nadaju se da će nadležni imati razumjevanja za ovaj problem i da Mrkojevići neće biti zadnji u rješavanju životnih problema.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply