Premijer da pomogne, Ministarstvo odbrane da još jednom razmotri odluku

Foto: Vijesti

Savjet roditelja podgoričke OŠ „Vladimir Nazor“ apelovao je danas na premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da se hitno uključi u rješavanje problema ove obrazovne ustanove, jer dvadesetak dana uoči početka školske godine konačno, kako smatraju, mora biti poznato gdje će djeca pohađati nastavu. Od Ministarstva odbrane očekuju da će, imajući u vidu ozbiljnost situacije i neizvjesnost koju preživljava više od 1.200 djece, još jednom razmotriti odluku o ustupanju prostora kasarne Masline. Razlozi odbijanja im, kako navode iz Savjeta roditelja, nijesu zvanično saopšteni, a voljeli bi da znaju koji su i šta to može biti značajnije od interesa djece.

Uz podsjećanje da su na odluku Ministarstva odbrane čekali duže od mjesec dana, roditelji ističu da vremena više nema, da je njihovo strpljenje na izmaku i da će, zbog reakcija nadležnih, biti prinuđeni da ipak organizuju proteste.

Prema riječima predstavnice Savjeta roditelja Jelene Milošević, samo par sedmica uoči nove školske godine suočavaju se sa ogromnom neizvješnošću, uprkos višemjesečnim pokušajima da se problem organizovanja nastave riješi na način koji bi bio najbolji za djecu i njihove porodice.

„Očekujemo da će Ministarstvo odbrane ipak pokazati razumijevanje i još jednom razmotriti ovo pitanje, jer se radi o djeci i njihovoj budućnosti, što bi trebalo da bude prioritet svih. Nakon obilaska kasarne sa predstavnicima resora prosvjete i odbrane, stekli smo utisak da su sva sporna pitanja oko organizacije nastave u kasarni, uz određena ulaganja, ipak rješiva. Zato smo i bili strpljivi i na odluku o tome čekali mjesec dana. Uprkos njihovom prvom predlogu, predstavnici Ministarstva prosvjete su nas podržali da djeca budu privremeno u kasarni, da se razredi ne razdvajaju i da izbjegnemo dodatne komplikacije koje će se bez sumnje odraziti i na porodičnu organizaciju i budžet.  Nažalost, vraćeni smo na početak priče i to nakon mjesec dana čekanja“, ističe Milošević.

Ističe da će premijer Krivokapić, kao univerzitetski profesor, shvatiti koliko sve ovo može imati posljedice na njihovu djecu i da će učiniti sve da se iznađe najbolje rješenje.

“Mislim da je potrošeno previše vremena i energije u traženju adekvatnog rješenja. Zbog čega je trebalo mjesec dana Ministarstvu odbrane za jedan odgovor, a to je “ne”. Za tako šturi odgovor je dovoljan jedan dan. Apelujemo još jednom na ministarku Injac da ponovo razmisle i da nam omoguće da djeca koriste objekat 22. Koji god da je razlog odbijanja smatramo da ne može biti toliko jak, jer bi djeca trebalo svima nama da su prioritet”, navela je Milošević.

Nakon odluke Ministarstva odbrane, prvi prijedlog da djeca budu podijeljena u dvije škole „Savo Pejanović“ i „Marko Miljanov“ i pohađaju nastavu isključivo poslije podne, i dalje je jedini zvanično aktuelan, uprkos brojnim apelima roditelja da se iznađe još neko rješenje. Na posljednjem sastanku roditelja i predstavnika Ministarstva prosvjete u petak predloženo je da nadležni razmotre i kakvi su prostorni kapaciteti u nekim drugim školama , gdje bi, kako smatraju roditelji, možda bilo lakše organizovati nastavu i njihova djeca ne morala popodne da idu u školu. Bez obzira u koju školu djeca budu privremeno išla, zatražili su i da se obezbijedi besplatan prevoz za sve razrede.

Apel premijeru Krivokapiću i predsjedniku Savjeta za prava djeteta Dritanu Abazoviću uputilo je i udruženje Roditelji, tražeći da se uključe jer ni nakon nekoliko mjeseci nema nagovještaja kako će ovaj problem biti riješen. Iz kabineta premijera su obavijestili da su pitanja i zahtjeve proslijedili Ministarstvu prosvjete, kojem je naloženo da odgovori.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply