Nije odobreno da se prostor kasarne Masline ustupi školi

Foto: Vijesti

Ministarstvo odbrane nije dozvolilo da se prostor kasarne Masline ustupi na korišćenje podgoričkoj OŠ „Vladimir Nazor“, pa roditelji đaka koji pohađaju ovu školu još ne znaju gdje će njihova djeca učiti od 1. septembra. Prema nezvaničnim saznanjima, obavještenje o tome pristiglo je iz resora prosvjete ovih dana, a posljednje informacije o nastavi u OŠ „Vladimir Nazor“ javnost je mogla saznati 30. juna, nakon što su predstavnici oba ministarstva i Savjeta roditelja obišli kasarnu Masline. Tada su procijenili da, ako nadležni daju zeleno svjetlo, ima uslova da se nastava, uz određena ulaganja, privremeno organizuje na tom mjestu. Nakon odbijenog zahtjeva za korišćenje kasarne, roditelji su vraćeni na početak priče, iako je do početka školske godine ostalo samo dvadesetak dana.

O daljim zahtjevima i ponuđenim rješenjima biće riječi već danas na sastanku Savjeta roditelja i uprave škole.  

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ranije je, kao privremeno rješenje, predloženo da časovi za đake ove škole budu organizovani u osnovnim školama „Savo Pejanović“ i „Marko Miljanov“. Taj predlog, međutim, nije naišao na podršku roditelja, koji smatraju da treba obezbijediti da sva djeca pohađaju nastavu na istom mjestu. Ističu da bi razdvajanje donijelo nove probleme i da nijesu u mogućnosti da ni organizaciono ni finansijski obezbijede da njihova djeca odlaze u škole koje nijesu u istom naselju. U već dovoljno komplikovanoj i neizvjesnoj situaciji, smatraju da bi to dodatno ugrozilo osnovna prava njihove djece. Podsjećaju da njihova djeca nijesu bila u učionicama još od februara, kada su i utvrđena oštećenja i školski paviljoni stavljeni van upotrebe, a sve to dodatno je uticalo na njihov uspjeh, postignuća, ali i mentalno zdravlje.

Roditelji su, u više navrata, naglasili da neće pristati na razdvajanje djece i da će u tom slučaju bojkovati nastavu i organizovati proteste. I dalje očekuju da će nadležni imati razumijevanja i učiniti sve što je u njihovoj moći da obezbijede neko drugo rješenje.

Nakon što su i stručnjaci sa Građevinskog fakulteta sproveli istraživanja i potvrdili da paviljoni OŠ „Vladimir Nazor“ nijesu bezbjedni i da ih treba sanirati ili rušiti i graditi nove, već u junu je iz Ministarstva najavljeno da je obezbijeđen novac za novu školsku zgradu. Kao ni u vezi iznalaženja privremenog rješenja o organizovanju nastave za đake ove škole, više informacija o tome iz resora prosvjete nema. Odgovore na pitanja koja su im upućena tim povodom nijesmo dobili.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply