Nadaju se da će djeca krenuti redovno u škole, čekaju preporuke Instituta

Predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nadaju se da će djeca ove godine moći da krenu redovno u škole, ali će to ipak zavisiti od preporuka Instituta za javno zdravlje. To je saopšteno nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Ministarstva prosvjete i UNICEF-a.  

„Mi smo uvijek za povratak djece u škole, ali samo po preporukama Instituta za javno zdravlje“, kazala je državna sekretarka u MPNKS Milica Kadović, ističući da je od ranije poznat stav Ministarstva da su, ipak, suštinski prioriteti zaštita zadravlja i sigurnost djece i zaposlenih, ali da se nadaju da će djeca u škole moći da krenu redovno.

V.d. zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Marija Mokrova i koordinatorka programa obrazovanja u ovoj organizaciji Maja Kovačević su, govoreći o pripremama nove školske godine, istakle značaj povratka sve djece u škole, bez obzira na uzrast, podršku nastavnicima, kao i neophodnost da se nadoknadi gubitak u učenju i obezbijedi podrška za socijalni i emocionalni razvoj, ali i zaštita mentalnog zdravlja djece.

U saopštenju Minsitarstva prosvjete navodi se da je Mokrova na sastanku govorila o globalnoj kampanji koju su, zajedno, pokrenuli UNICEF, UNESCO i Svjetska banka, upozoravajući na negativan uticaj zatvaranja škola na učenike, posebno na njihovu socijalizaciju i mentalno zdravlje.

„U tom smislu, bilo je riječi i o dalekosežnim posljedicama izostanka učenja, psihofizičkom zdravlju djece, naročito one iz osjetljivih grupa, ali i o preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koje sugerišu da čak i u izuzetno teškim epidemiološkim uslovima treba razmotriti sve mogućnosti da škole ostanu otvorene“, stoji u saopštenju.

Razgovoru su prisustvovale i direktorica Direktorata za srednje obrazovanje, Marija Lalatović i direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, Slavica Ilinčić.

Tokom sastanka je bilo riječi i o tekućim aktivnostima Ministarstva, u okviru kojih su već u toku sastanci sa direktorima osnovnih i srednjih škola, analiza stanja u obrazovnom sistemu, planovi i strategije kojima, u narednom periodu, treba posvetiti pažnju.

„Predstavnice UNICEF-a su pohvalile segment rada Ministarstva koji se tiče razvoja platforme za digitalno obrazovanje, uz poseban osvrt na visoku transparentnost koja je odlikovala protekle onlajn upise. Predstavnice Ministarstva su istakle da se raduju svakoj saradnji sa UNICEF-om i da im je ona posebno važna. Mokrova je istakla da Ministarstvo, u svom programu i djelovanju, i dalje može da računa na podršku UNICEF-a“, saopšteno je nakon sastanka.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply