Dom zdravlja više nije nadležan za odluku o angažovanju ginekološkinje

Pacijentkinje ginekološkinje dr Aleksandre Vuksanović Božarić, koja od nedavno više nije angažovana u Domu zdravlja Podgorica, obratile su se još jednom direktoru te zdravstvene ustanove, tražeći od njega da preispita svoju odluku o prekidu ugovora o radu ove ljekarke. Iz Doma zdravlja su danas poručili da to nije više u njihovoj nadležnosti, već su svu dokumentaciju neophodnu za donošenje konačne odluke uputili nadleznim službama Ministarstva i Nacionalnom tijelu za borbu protiv korupcije.

Pacijentkinje dr Vuksanović Božarić su istakle da su, i pored pokušaja da razmiju odluke direktora Doma zdravlja Danila Jokića, ostale veoma povrijeđene određenim izjavama.

„U najboljoj vjeri želimo da Vam predočimo zašto je to tako, i dalje se nadajući da ćete interese korisnika usluga Doma zdravlja i osiguranica Fonda zdravstva zaista staviti u prvi plan. Jasno ste nam stavili do znanja da izbor nije na nama, da je naše tijelo i naše zdravlje potpuno marginalno u odnosu na sitne propuste u ugovoru dr Aleksandre Vuksanović Božarić, koji na kraju krajeva treba da se pripišu pravnoj službi i bivšem menadžmentu, a ne ljekaru“, poručile su danas pacijentkinje direktoru Doma zdravlja.

Iz te zdravstvene ustanove su ranije kazali da je ugovor sa dr Vuksanović Božarić raskinut jer ih na to obavezuje Zakon o radu, te da se ne radi o revanšizmu.

Njenje pacijentkinje su navele da je Jokić izjavio da nijesu pacijentkinje te koje će u ovoj situaciji odlučivati o ishodu.

“Iako znamo da nam proces odlučivanja po prirodi stvari ne pripada, ipak moramo da Vas pitamo da li smatrate da se ovakvim izjavama pokazuje kako u Crnoj Gori treba poštovati ženu, i kako su njeno mišljenje, njena osjećanja i njen fizički integritet zaista od velikog značaja? Jasno ste nam stavili do znanja da izbor nije na nama, da je naše tijelo i naše zdravlje potpuno marginalno u odnosu na sitne propuste u ugovoru doktorice Vuksanović Božarić, koji na kraju krajeva treba da se pripišu pravnoj službi i bivšem menadžmentu, a ne ljekaru. U jednom se zaista slažemo – nijeste komentarisali stručne i profesionalne reference doktorice Vuksanović Božarić, jer da ste ih, makar na trenutak, uzeli u obzir, bilo bi Vam jasno koliko će dalekosežne negativne posljedice po društvo da ima njeno uklanjanje sa mjesta izabranog doktora za žene. Umjesto toga, diskreditujete nas jer nijesmo istomišljenici, pacijentkinje zbog kojih i postoji ustanova na čijem ste sada čelu, tako što nam nedvosmisleno objašnjavate da izbor nije na nama, i da je reproduktivno zdravlje žene, a da se usudimo reći i psihološko, sasvim sekundarno”, piše u dopisu pacijentkinja.

One su takođe navele da Jokić nije želio da razumije da mu one govore da su u jedinici državne primarne zdravstvene zaštite dobijale vrhunsku uslugu, ravnu evropskom standardu, a da jedan jedini cent za to nisu morale da izdvoje, i da je za istu isključivo odgovorna dr Vuksanović Božarić, te da su je jednom izabrali i povjerili joj ono najsvetije što imaju – zdravlje.

“Zanemarujući sve to, vi i dalje instruišete svoje zaposlene da kroz medije ističu (ne)zakonitost ugovora kreirajući jedan populistički diskurs sintagmama “dvije plate, 1000 eura”, umjesto da se okrenete zdravstvenim interesima pacijentkinja, da u fokus stavite trudnice kao ranjivu kategoriju, i da na svom primjeru pokažete da je Crna Gora zaista krenula putem napretka gdje ženu tretira kao jednaku i važnu kariku društva?! Hvala Vam na pokušaju reorganizacije rada, jer smo od Vašeg zaštitnika prava pacijenata dobile informaciju kojim ginekolozima iz Doma zdravlja možemo da se javimo, i ovim im se zahvaljujemo na odgovoru. Ne želeći ni u jednom trenutku da uvrijedimo ljekare ginekologe, niti da im ovim oduzimamo zasluge za svoj rad, mi još jednom ističemo naše isključivo povjerenje doktorici Vuksanović Božarić. Da li možete da zamislite koji je broj pacijentkinja (a doktorica Vuksanović Božarić ih je u sistemu vodila preko 5 hiljada) koje ste ovim primorali da ovu vrstu zdravstvene zaštite potraže na drugom mjestu?! Dom zdravlja nema, niti može imati, adekvatnu zamjenu za rad sa njenim pacijentkinjama”, piše u dopisu.

Pacijentkinje doktorke Vuksanović Božarić poručuju i da je Jokić, pravnom izazovu koji se pojavio u obliku njenog ugovora, pristupio isključivo jednodimenzionalno, odlučujući na taj način o sudbini svih njih koje doktorki bezrezervno vjeruju.

“Napredna društva zahtijevaju multidisciplinarne pristupe rješavanju problema. Uvjerene smo da je pravni problem na koji ste naišli, da je bilo dobre volje i odsustva revanšizma, mogao biti prevaziđen, tvrdimo to kao obrazovane građanke, a mnoge od nas i pravnice. Zdrav razum nam ne dozvoljava da pomislimo da su Vaši motivi za ovakav postupak, i to usljed nedostatka sedam ginekologa, kako ste sami rekli, pošteni, a nada s druge strane ostaje da ste ovako postupili samo usljed loše informisanosti, i da ćete biti kadri uočiti i ispraviti greške. Problem povjerenja u ustanovu je mnogo ozbiljniji i dalekosežniji od pravnog problema, i mnogo se teže prevazilazi, te Vas ovim putem pozivamo još jednom da sagledate širu sliku i preispitate svoju odluku”, zaključuje se u dopisu pacijentkinja dr Vuksanović Božarić.

Iz Doma zdravlja Podgorica su saopštili da je briga o pacijentkinjama i njihovom reproduktivnom zdravlju bila i ostala jedan od naših osnovnih zadataka na nivou primarne zaštite.

“Pandemija COVID-19 stavila je u iskušenje cijeli zdravstveni sistem u našoj državi ali izuzetnim naporom i žrtvom svih zdravstvenih radnika uspjeli smo da izađemo kao pobjednici. Ne zavaravamo se, ta bitka još uvijek nije dobijena, a naša borba bi mogla i potrajati. I u takvim, epidemijskim uslovima, Dom zdravlja nije zaboravio na reproduktivno i opšte zdravlje žena. Učinili smo sve da zajednički sačuvamo najvrednije, a nije bilo lako jer smo kao nova uprava zatekli haotično stanje”, ističe se u saopštenju DZ Podgorica.

Oni su dodali da Podgoričanke mogu biti spokojne.

“U mjeri mogućeg i u skladu sa kapacitetima naše primarne zaštite briga o njima će se nastaviti svakodnevno. Slučaj dr Vuksanović Božarić nije, međutim, više u našoj nadležnosti izuzev što u skladu sa Zakonom moramo, kao institucija, opravdati svaki cent dat za dodatni ili, u ovom slučaju, paralelni rad ljekarke, odnosno, ljekara”, kazali su iz DZ Podgorica.

Iz te zdravstvene ustanove su poručili da su svu dokumentaciju neophodnu za donošenje konačne odluke uputili nadleznim službama Ministarstva i Nacionalnom tijelu za borbu protiv korupcije. U saopštenju su ponovili da je ginekološkinja Vuksanović Božarić cijelo vrijeme bila paralelno zaposlena na Medicinskom fakultetu, što nije bilo u skladu sa Zakonom.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply