Vakcina protiv hepatitisa B stiže u drugoj polovini jula

Vakcine protiv hepatitisa B, kojih opet nema u domovima zdravlja, trebalo bi da stignu polovinom jula. Iz Montefarma su naveli da su to posljednje informacije o nabavci koje su prošle sedmice dobili od proizvođača.

„Vakcina protiv hepatitisa B (Engerix B) nedostaje na našem skladištu iako je Montefarm na vrijeme od proizvođača zahtijevao neophodnu količinu za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u kojima se sprovodi vakcinacija“, kazali su iz Montefarma, uz napomenu da u Evropi postoji samo jedan proizvođač ove vakcine – GlaxoSmithKline.

Kao i u više navrata tokom prošle godine istakli su da je dodatni problem u nabavci višemjesečna pandemija koronavirusa koja je neminovno usporila kako proces proizvodnje, tako i distribuciju vakcina upošte.

„Informacija koju smo dobili od proizvođača prethodne sedmice jeste da se isporuka vakcine protiv hepatitisa B očekuje u drugoj polovini jula, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“, saopštili su iz Montefarma.

Kada je riječ o ostalim vakcinama koje se nalaze u kartonu obavezne imunizacije, u Montefarmu navode da nije bilo dužih zastoja, bez obzira što je u toku nabavka i distribucija vakcina protiv COVID-19.

Vakcina protiv hepatitisa B nalazi se na obaveznom kalendaru vakcinacije i daje se djeci u prvoj godini života u tri doze. Prve dvije doze primaju se u razmaku od mjesec, a treća šest mjeseci nakon prve doze. Nestašice ove vakcine nijesu bile rijetkost ni u periodu prije pandemije koronavirusa, a u posljednjih godinu i po nabavljene su u više navrata, ali očigledno u nedovoljnoj količini. Kako tvrde roditelji, već nekoliko dana nakon što ih domovi zdravlja dobiju,  vakcina protiv hepatitisa B više nema, a mnogi u tako kratkom periodu ne uspiju ni da zakažu sistematske preglede i vakcinaciju djece.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply