Neadekvatna reakcija nadležnih dovela djevojčicu u nezavidan položaj

U slučaju djevojčice koja je mjesecima trpjela neprijatnosti putem društvenih mreža, izostala je pravovremena i koordinisana akcija nadležnih, što je u velikoj mjeri usložilo problem i prolongiralo ga, a samim tim dovelo žrtvu u nezavidan položaj. To je ocjena institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda povodom slučaja četrnaestogodišnje djevojčice koja je već mjesecima žrtva, pretpostavlja se, grupe vršnjaka. Oni su je maltretirali, kreirajući lažne naloge pod njenim imenom na jednoj društvenoj mreži, objavljujući neprimjerene fotografije, pa čak i informaciju da je nestala. Ni sama istraga i pokretanje postupka u Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor, nijesu zaustavili počinioce. Nakon gašenja prvog lažnog profila, otvarali su nove i nastavili sa proganjanjem djevojčice, u periodu od marta do juna.

Zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković navela je u mišljenju te institucije da nadležni, i pored preduzimanja određenih radnji dug vremenski period, nijesu uspjeli da pruže adekvatnu zaštitu i podršku djevojčici i njenoj porodici.

„I pored prijavljenog uznemiravanja i evidentnih prijetnji, stiče se utisak da nadležni organi nijesu sa dovoljnom pažnjom shvatali djevojčicine prijave, pa zadugo tužilac nije nalazio elemente i adekvatan razlog za pokretanje postupka po službenoj dužnosti. Centar za socijalni rad kao veoma važna karika u procesu zaštite djeteta od bilo koje vrste nasilja i uznemiravanja još uvijek nije preduzeo niti jednu radnju u odnosu na djevojčicu i njenu porodicu“, navela je Mijušković.

Ombudsman je upozorio da nadležni u ovom slučaju nijesu prepoznali da je u pitanju nasilje na internetu, što zabrinjava jer je to jedan od vrlo rasprostranjenih oblika nasilja i zlostavljanja posebno među adolescentima. Tužilac je, kako navodi Mijušković, posvetio pažnju ovom slučaju tek nakon nekoliko prijava (u dugom vremenskom periodu) koje su evidentno imale elemente proganjanja, dok se Centar za socijalni rad do danas nije uključio.

„Uznemirenost djevojčice i zabrinutost njene porodice je bila evidentna i jasno je ukazivala da su u položaju žrtve koja strahuje od sljedećeg napada i mogućih ostvarivanja prijetnji. Zaštitnik zapaža da Centar za socijalni rad nije preduzeo radnje i mjere iz svoje nadležnosti u cilju pružanja pomoći i podrške djevojčici i njenoj porodici. Elementi nasilja su bili više nego jasni, a uznemirenost i uplašenost djevojčice evidentna, te nije jasna potreba nadležnog organa za socijalnu i dječiju zaštitu da traži smjernice za postupanje u konkretnom slučaju od Ministarstva“, ocijenili su, između ostalog, u instituciji Ombudsmana.

Smatraju da je koordinisana aktivnost predstavnika policije i centra za socijalni rad u svim slučajevima kada je u pitanju maloljetno lice minimum standarda koji se u postupanju očekuje, međutim u konkretnom slučaju je to izostalo.

Među glavnim preporukama, koje je Ombudsman uputio nadležnima, je ona Ministarstvu unutrašnjih poslova da “angažuju sve kapacitete i preduzmu radnje i mjere na otkrivanju počinioca i pružanju zaštite djevojčici”.

U mišljenju se navodi da je utvrđeno da ova djevojčica već dugo trpi neprijatnosti putem društvenih mreža, da su otvoreni profili pod njenim imenom na kojima se objavljuju njene fotografije u neprijatnom kontekstu i sa neprimjerenim sadržajima, da su na lažnim profilima objavljivane prijetnje djevojčici, njenoj porodici i prijateljima, kao i da se sa njega objavljivao njen nestanak, a nakon toga upućivane otvorene prijetnje da će joj se nestanak zaista i dogoditi.

Mijušković je preporučila Vladi da preduzme radnje i mjere na uspostavljanju koordinirane saradnje u cilju utvrđivanja efikasnih politika i zajedničkog djelovanja na suzbijanju i sprečavanju različitih vrsta zloupotreba djece putem interneta.

Zatražili su da se inicira utvrđivanja protokola o postupanju nadležnih organa u slučajevima zloupotreba/zlostavljanja, eksploatacije i nasilja nad djetetom posredstvom informacionih tehnologija. Od Ministarstva pravde očekuju da preduzme potrebne mjere na iniciranju usaglašavanja krivičnog zakonodavstva, u dijelu koji se odnosi na zaštitu djeteta od zloupotreba putem informacionih tehnologija, sa međunarodnim obavezama i standardima međunarodnog prava.

„Ministarstvu finansija i socijalnog staranja se preporučuje da u strateškim dokumentima, koji se tiču djece, utvrdi pravce djelovanja i mehanizme postupanja u dijelu zaštite djece od različitih oblika zloupotreba sa posebnim akcentom na zloupotrebu i eksploataciju putem interneta. Takođe, treba da preduzme radnje i mjere potrebne za jačanje službi i servisa socijalne i dječije zaštite u cilju prepoznavanja i zaštite žrtve ili djeteta koje je u riziku od zloupotrebe ili eksploatacije putem interneta“, navela je Mijušković, između ostalog, u mišljenju Ombudsmana.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply