Završen sedmi ciklus programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje

Udruženje Roditelji je završilo sedmi ciklus besplatnog programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje Podgorici, čiji su fokus bile teme kvalitetnog provođenja vremena sa djetetom, preusmjeravanje negativnog ponašanja, kućna pravila i posljedice. Roditelji su radili na unapređenju komunikacije i kvaliteta odnosa sa djetetom, ali i učili kako da riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju.

Dvanaestonedjeljni program je počeo 23. marta u OŠ “Savo Pejanović” u Podgorici, a pohađalo ga je i uspješno završilo 11 roditelja, među kojima devet mama i dvojica tata. Program su vodile psihološkinja Milica Pušonjić i socijalna radnica i porodična savjetnica Snežana Milačić.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje je osmišljen tako da tokom tri mjeseca roditelji usvajaju brojne vještine i znanja povezana sa roditeljstvom, kako bi riješili konkretan problem u odnosu sa djetetom zbog kojeg su došli, poboljšali kvalitet odnosa, ali i uspostavili pravila i granice na adekvatan način.

Polaznici programa Nataši program je, kako kaže, pomogao da na prvom mjestu promijeni sebe i svoju percepciju.

“Podrška koju roditelji dobijaju kroz program škole roditeljstva  posebno je značajna u doba pandemije korona virusa kada smo svi izloženi posebnoj vrsti stresa. Smjernice koje smo kroz ovaj program dobili pomogle su mi da se lakše i kvalitetnije izborim sa izazovima na koje kao roditelj nailazim”, smatra Nataša.

Mama Jelena posebno ističe važnost kavalitetnog provođena vremena sa djetetom.

Ovaj program mi je donio dragocjeno vrijeme posvećeno jednoj od najznačanijih uloga koje imam – ulozi roditelja. U pitanju je vrijeme tokom kojeg sam mogla da se u potpunosti posvetim odnosu između djece i mene, vrijeme tokom kojeg sam mogla da posmatram naš odnos i da koristim tehnike koje smo učili i da vidim rezultate u ponašanju djece, ali i u mom ponašanju. Kao rezultat smo dobili više bliskosti, razumjevanja i povjerenja u našem odnosu.”

Drugoj mami Jelena takođe je posebno bilo korisno podsjećanje na kvalitetno provođenje zajedničkog vremena sa djetetom. Ona bi na osnovu svog iskustva preporučila i drugim roditeljima da se prijave za naredne cikluse.

“Preporuka za sve roditelje za pohađanje ovog programa, jer podstiče na razumijevanje, razmišljanje i bolje shvatanje pojedinih situacija.”

Mama Milana ističe da joj je program pomogao da prepozna sve one situacije u odnosu prema djetetu u kojima je bilo potrebno da koriguje svoje ponašanje, naročito u dijelu korišćenja pohvala i nagrada,  ali i u ostavljanju prostora djetetu da samo (uz podršku roditelja) pronađe rješenje određenog problema.

“Korigujući sebe, uvidjela sam da i odnos sa djetetom postaje značajno bolji, da sadržajnije provodimo zajedničko vrijeme i više razgovaramo o tome šta mislimo, želimo i osjećamo. Zbog toga sam naročito srećna. S druge strane, sama organizacija, predavači koji su bili maksimalno posvećeni i roditelji koji su iskreno govorili o izazovima u odgajanju djece – sve to skupa daje dodatnu vrijednost ovom programu.  Iskreno ga preporučujem svim roditeljima”, kazala je Milana.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF-a.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply