Stanari skupili preko hiljadu potpisa za očuvanje igrališta

Stanari zgrada u Ulici Đoka Miraševića i Bulevaru Mihaila Lalića u podgoričkom naselju Blok šest predali su danas Skupštini Glavnog grada inicijativu sa preko hiljadu potpisa građana koji žele da se sačuva dječije igralište na lokaciji, na kojoj lokalne vlasti planiraju gradnju parka za pse.

Podnosioci inicijative ističu da im je namjera da se sačuva i obezbijedi lijepo mjesto za odrastanje mališana ovog kvarta, ne potcjenjući značaj izgradnje novog najavljenog parka za pse, ali na adekvatnijoj lokaciji u neposrednoj blizini.

“Podnosioci, kao ni potpisnici inicijative nijesu protiv odluke gradonacelnika i Glavnog grada. Želimo da sačuvamo igralište koje je izgrađeno 2008. godine kao inicijativa građana uz donacije, a održavano je zalaganjem odgovornih građana i stanara dvije ulice, uz povremenu pomoć stručnih službi Glavnog grada”, naveli su stanari.

Sporna lokacija, na kojoj je sada igralište, nalazi se uz stambene objekte i u neposrednoj je blizini OŠ “Radojica Perović”, pa bi planirana izgradnja parka za kućne ljubimce, smatraju stanari, mogla uticati i na bezbjednost djece koja pohađaju ovu školu, uzimajuci u obzir problem velikog broja pasa lutalica.

“Samim tim to nije u interesu lokalne zajednice i potreba budućih generacija. Pored toga što će komunalni red i mir i kvalitet života stanovnika ovog dijela Podgorice biti značajno narušen, građanska inicijativa je pokrenuta i iz razloga što se daje prioritet kućnim ljubimcima u odnosu na djecu, što nije ni socijalno ni urbanistički opravdano na prostoru od 4.600 m2 zelene površine i to u stambenoj – prvoj gradskoj zoni“, smatraju podnosioci inicijative, koji su uputili još jedan apel Glavnog gradu da pokaže i dokaže da osjeća puls i potrebe građana.

Stanari su podsjetili da su odmah nakon saznanja o namjeri da se izmjesti igralište i na tom mjestu pravi park za pse, uputili dopis gradonačelniku, njegovim zamjenicima, kao i Mjesnoj zajednici Blok 5 i Blok 6. Nakon toga su se i sastali sa zamjenicom gradonačelnika i usmeno su obaviješteni da nije prihvaćen zahtjev i inicijativa za očuvanje dječjeg igrališta i izgradnje parka za pse na drugim predloženim lokacijama.

“Napominjemo da još uvijek nijesmo dobili zvaničan odgovor na našu  inicijativu podnijetu gradonačelniku”, ističu upravnici zgrada u Ulici Đoka Miraševića (broj 1, 3, 5, 7, 9, 13) i Bulevara Mihaila Lalića (broj 4, 10 i 18).

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply