Lipska pećina opet otvorena za posjetioce

Nakon više od pola godine pauze, Lipska pećina je od ove sedmice opet otvorena za posjetioce. U skladu sa aktuelnim epidemiološkim preporukama i mjerama, zainteresovani građani mogu upoznati ljepote ovog mjesta kroz dvije ture – Pećinsku i Avanturističku priču.

„Iako je preduzeće u potpunosti bilo zatvoreno od oktobra prošle godine naš entuzijazam u susret novoj sezoni ne izostaje“, poručuju iz ovog preduzeća.

Pećinska tura, kao najtraženija, obuhvata vožnju redizajniranim vozićem od parkinga do pećine i nazad, te pješački obilazak uređenog dijela pećine u pratnji naših obučenih vodiča. Tura, kako kažu, traje ukupno 60 minuta što je dovoljno vremena da se posjetioci prepuste unikatnom ambijentu našeg podzemnog svijeta. U ponudi je pet obilazaka dnevno sa početkom u 10, 11.30, 13, 14.30 i 16 časova.

Avanturistička priča, navode u Lipskoj pećini, obuhvata i dio pećinskih kanala koji se nalaze van uređene staze. Ona je kao i do sad dostupna samo uz prethodnu rezervaciju.

“S obzirom na činjenicu da je temperatura u pećini konstatna tokom cijele godine i iznosi oko 10 stepeni, preporučujemo laganije jakne i zatvorenu obuću. Za više informacija o turama i terminima posjetite naš sajt www.lipa-cave.me ili naše stranice na društvenim mrežama”, kazali su iz ovog preduzeća.

Zbog mjera u cilju suzbijanja pandemije virusa COVID-19 ni ove sezone nijesu bili u mogućnosti da otvore pećinu za posjete 1. aprila, što je do prošle godine bila tradicija.

“Dugi vremenski period od zatvaranja pećine za posjete u oktobru do maja mjeseca proveli smo aktivno radeći na strategijama za uvođenje raznovrsnijeg sadržaja za naše posjetioce”, kazali su u Lipskoj pećini.

Dodaju da će kao i prethodne godine, upotreba maski i preporučena distanca biti obavezni sve vrijeme, a sredstva za dezinfekciju postavljena su na svim mjestima gdje posjetioci cirkulišu.

Lipska pećina je prirodni spomenik kulturnog i istorijskog nasljeđa Cetinja. Formirala se i dalje razvijala milionima godina u mraku i tišini i strpljenjem svojstvenim pećinama kreirala ambijent koji se odlikuje bogatstvom raznovrsnih pećinskih ukrasa, dvorana i kanala. Otkrivena prije oko 200 godina, svojim nepresušnim izvorima vode uticala je na razvoj kulture među lokalnim stanovništvom, a interesovanjem i angažmanom Petra II Petrović Njegoš i kralja Nikole dobija i istorijsku dimenziju.

Iz ovog turističkog preduzeća navode da za šest godina od otvaranja Lipsku pećinu prepoznaju i preporučuju mnogi međunarodni turistički sajtovi.

“TripAdvisor sertifikat odličnosti Lipska dobija već tri godine za redom, a u kriznoj 2020. godini biva uvrštena u izbor putnika. Stopama naših predaka danas i mi obilazimo najljepše i najskrovitije kutke crnogorskog podzemlja. I u ovoj godini Lipska željno očekuje posjetioce koji aktivno doprinose njenom cjelokupnom značaju”, poručuju iz ovog preduzeća.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply