Od početka pandemije u porastu broj gojazne djece

Evropska kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorila je da bi pandemija koronavirusa mogla da ima neočekivane posljedice, koje rezultiraju povećanom gojaznošću kod djece.

U izvještaju regionalne kancelarije SZO se navodi da bi zatvaranje škola tokom pandemije moglo negativno da utiče na ishranu i fizičku aktivnost djece, jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti.

„COVID – 19 bi mogao da utiče na pogoršanje jednog od zabrinjavajućih trendova u evropskom području SZO, a to je pojava sve češće gojaznosti među djecom“, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

On je dodao da se prekomjerna tjelesna težina i gojaznost kasnije povezuju sa po život opasnim bolestima, poput kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i karcinoma.

Da bi se izbjegao negativan uticaj koronavirusa na budućnost djece, Kluge je pozvao na donošenje naučno utemeljenih politika čiji je cilj promovisanje zdrave ishrane i tjelesne aktivnosti. Pri tom je, kako se navodi u izvještaju, mislio na uvođenje poreza na zaslađene napitke.

Na osnovu istraživanja sprovedenog u 36 zemalja ustanovljeno je da skoro svako treće dijete u evropskoj regiji uzrasta između šest i devet godina pati od prekomjerne tjelesne težine.

Studija je pokazala da je stanje najgore u zemljama Sredozemlja, premda se u nekim državama situacija u posljednje vrijeme postupno popravlja,na primjer u Grčkoj, Italiji, Portugalu i u Španiji.

Izvor: N1info

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply