Kako pomoći djetetu koje tuguje nakon razvoda roditelja

Dijete ispoljava svoju tugu za odsutnim roditeljem na različite načine. Kako to prepoznati i pomoći djetetu da na zdrav način kanališe tugu koju osjeća tema je ovonedjeljnog okupljanja Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji.

Članovi Tima biće, kao i svakog četvrtka, na raspolaganju roditeljima od 18 do 20 časova u Ulici Vuka Karadžića 2/3 u Podgorici. Roditelji koji nijesu iz Podgorice mogu ih kontaktirati putem broja SOS Roditeljske linije 080 888 888 u istom vremenskom intervalu.  

Tuga zbog odsustva jednog roditelja kod djece se odražava na različite načine. Nekada je to povlačenje, neposlušno ili agresivno ponašanje, laganje, lutanje, odbijanje učenja, slabljenje školskog uspjeha, odbijanje hrane ili teškoće u spavanju. Dešava se da dijete odbija da se odvoji od roditelja, ne želi da boravi kod drugog roditelja ili da se vrati kod onog sa kojim živi. Signal mogu biti i somatske teškoće (bolovi u glavi, stomaku). Iza svega toga mogu se kriti djetetova tuga i strah da je napušteno, odbačeno i nevoljeno od roditelja sa kojim ne živi. Razlog je nekada i strah da ga, zato što je u kontaktu sa drugim roditeljem, roditelj sa kojim živi više neće voljeti.

Omogućavanje viđanja je djetetu znak da roditelj sa kojim živi ne isključuje i ne osuđuje drugog roditelja i da odobrava susrete sa njim. To obezbjeđuje djetetu da odvajanje od drugog roditelja usljed razvoda ne doživi kao trajni gubitak i da se ne otuđi od njega.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply