Kome i kako prijaviti zloupotrebe na internetu?

Istraživanja pokazuju da svako peto dijete doživi različite vrste zloupotrebe i neprijatnosti prilikom korišćenja društvenih mreža, ali je važno znati da postoje mogućnosti zaštite od takvih situacija. U ovom tutorijalu, namijenjenom prvenstveno roditeljima, opisano je kako se to može na jednostavan način učiniti na Instagramu i TikToku.

Kako bi spriječili da se dalje uznemiravanje nastavi Instagram nudi tri mogućnosti. Klikom na podešavanja biramo Privatnost, pa zatim opciju Restricted ili Ograničeni korisnički računi.

Ovo nudi mogućnost prestanka neželjenih interakcija bez blokiranja ili prestanka praćenja ljudi koje poznajete. Instagram takođe nudi mogućnost potpunog prekida interakcije opcijom Block. Ova opcija se nalazi u gornjem desnom uglu tuđeg profila. Klikom na tri tačkice se pojavljuje meni na kojem je jedna od opcija Blokiraj. Ispod te opcije se nalazi i opcija za prijavu korisnika i sadržaja za neadekvatno ili maliciozno korišćenje ove platforme.

TikTok poput Instagrama nudi veoma slične opcije. Odlaskom na nalog osobe koju želimo prijaviti za maltretiranje ili objavu uznemiravajućeg sadržaja potrebno je kliknuti na tri tačke u gornjem desnom dijelu ekrana.

Odabirom opcije Report možemo prijaviti nalog na uznemiravanje i saznati kako da prijavimo sadržaj, pa ova platforma nudi niz specifičnih opcija kako bi bolje prepoznala profil. Na isti način se dati nalog može blokirati, a ova opcija je identična opciji sa Instagrama.

Kako se sajber nasilje ne završava samo na društvenim mrežama važno je pomenuti da postoje portali koji brinu o ovom vidu problema.

Portal Ombudsman.co.me nudi opciju Hrabro sanduče, koja omogućava da se sve vrste zloupotrebe djece na internetu prijave insituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori i to anonimno.

Takođe, na sličan način portal CIRT Crne Gore nudi prijavu nelegalnog sadržaja kao što su krađa identiteta i online prevare, ali i sajber nasilje. Na ovom sajtu sa desne strane možemo pronaći opcije Prijavi incident i Prijavi sadržaj, nakon čega kucamo kod, pa zatim i potrebne podatke za određenu prijavu.

Kako naša djeca rastu uz tehnologiju brzo će doći trenutak kada će prerasti roditeljski nadzor pa će njihova sigurnost na internetu zavisiti isključivo od njih samih. Pomozimo im da prepoznaju nasilje i zaštite sebe na internetu u svim okolnostima.

Ovaj tekst i tutorijal, namijenjeni su prvenstveno roditeljima, a dio su projekta koji udruženje Roditelji organizuje u saradnji sa Fakultetom političkih nauka i Agencijom za elektronske medije. Osim radionica koje su u cilju bezbjednog surfovanja organizovane za veliki broj osnovaca iz Crne Gore, u narednom periodu biće objavljeni tutorijali o bezbjednosti djece na društvenim mrežama namijenjeni roditeljima, kao i vodič. Sve to dio je projekta „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije“ koji u pomenutim zemljama sprovode UNESCO, UNICEF i UNDP, a finansira Fond za izgradnju mira (UN PBF).

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply