Kako prepoznati infantilne očeve

Piše: Zoran Milivojević, psihoterapeut

Kada žena rodi dijete, ona se po prirodi stvari okreće prema bebi i posvećuje joj svoju pažnju. To je prirodan proces jer majka ulazi u simbiozu sa djetetom, što znači da se ponaša kao da je dijete dio njene ličnosti. Dok je tokom trudnoće dijete bilo dio njenog tijela, ona, nakon porođaja, nastavlja da se ponaša kao da je dijete dio nje, odnosno dio njenog JA. Psihička simbioza znači da se majka i beba, to jest malo dijete, ponašaju kao da su cjelina, kao da su jedna ličnost. Intenzivna faza simbioze traje do djetetove treće ili četvrte godine.

Emotivno zreli muškarac prihvata simbiotski odnos majke i djeteta kao nešto što je prirodno i brine se da zadovolji potrebe i majke i djeteta. Ako je muž prije rođenja djeteta bio na prvom mjestu kod supruge u smislu njene pažnje, sada prihvata da je dijete na prvom, a on na drugom mjestu.

Nesvjesne emocije

Za razliku od emotivno zrelog muškarca, to jest muža i oca, infantilan muškarac nespreman je za ulogu oca. On ne prihvata promjenu u odnosu koju je donijelo rađanje djeteta. Ženino okretanje ka djetetu doživljava kao gubitak njene pažnje i ljubavi, kao odbacivanje. Zato je često da on na pojavu djeteta reaguje ljubomorom. Umjesto da reaguje kao otac, on zapravo reaguje kao stariji brat koji sada mora da dijeli ljubav sa mlađim bratom ili sestrom.

Infantilan otac može biti svjestan ove ljubomore, ali ona može biti i na nesvjesnom nivou. Evo jednog primjera nesvjesne ljubomore prema djetetu: nakon rođenja djeteta, muž je počeo da doživljava da ga žena manje voli, što je sebi objasnio time da ona sigurno ima ljubavnika. Nakon što ju je špijunirao tražeći ko bi mogao da joj bude ljubavnik, počeo je svoju patnju da utapa u alkoholu, što je dovelo do alkoholizma, a zatim i do razvoda.

Odnos infantilnog oca prema djetetu je najčešće ambivalentan, što znači da on na jednom nivou prihvata dijete, dok ga na drugom ne prihvata i odbacuje. To se najbolje vidi u smanjenoj toleranciji na djetetove postupke, tako da vrlo brzo postane iziritiran djetetovim ponašanjem, nakon čega se ili povlači iz komunikacije ili verbalno grubo reaguje i neprimjereno kažnjava dijete.

Kada se gleda način vaspitanja od strane infantilnog oca, tada nalazimo elemente zanemarivanja djeteta, ali i povremene činove zlostavljanja. Čini nam se, na osnovu prakse i različitih ispovjesti majki, da infantilan očuh pokazuje veći stepen neprihvatanja djeteta u odnosu na infantilnog oca.

Drugi problem koji ima infantilan otac nakon što se majka okrenula ka malom djetetu jeste dosada. Dok je prije rođenja djeteta uživao u odnosu sa partnerkom, jer su zajedno upražnjavali raznorazne oblike zabave, život sa ženom okrenutom ka malom djetetu postao mu je krajnje dosadan. Evo jednog primjera: nakon rođenja djeteta, muž je prestao da izlazi iz kuće, preselio se na kauč, gledao televiziju i pio pivo, smatrajući da svojim prisustvom u kući ženi pokazuje solidarnost. Poslije godinu dana to ga je dovelo do zaključka da “brak nije za njega” i zahtjeva za razvod.

Većina infantilnih očeva bježeći od dosade počne da bježi iz kuće. Smatrajući da su odgoj i vaspitanje malog djeteta “ženska stvar”, oni počinju da izlaze sami, da se zabavljaju, nekada uz alkohol i droge, često uz druge žene. I ovo ponašanje dovodi do svađa i često do razvoda.

Ako infantilan otac želi da se razvede, uglavnom zato što je našao novu ljubav, razvod je relativno neproblematičan. Ali ako to želi njegova žena, on se osjeća odbačeno zbog čega burno protestuje i inati se. Tipično je da prijeti da će joj sudski oduzeti djecu i da među prijateljima i rodbinom pokreće kampanju ocrnjavanja žene.

Dobri za zabavu, loši za brak

Kako se infantilan otac ponaša prema djetetu nakon razvoda? U onom vremenu kada viđa dijete ili se ponaša kao stariji brat koji donosi poklone i igra se sa djetetom ili jedva izdrži sat-dva u druženju sa njim. Nakon toga dijete vodi svojim roditeljima koji kao baka i deka zapravo brinu o djetetu u njegovim terminima.

Infantilni muškarci su veoma zabavni i aktivni, tako da su odličan izbor za zabavljanje. Ali su loš izbor za ozbiljnu vezu i brak. Djevojke i mlade žene često imaju fantaziju da će infantilan muškarac emotivno sazreti kada uđe u brak i kada dobije dijete. Nažalost, uz rijetke izuzetke, oni se ne mijenjaju tako brzo. Mnogima je potrebna decenija da sazru, a neki se nikada ne promijene. Sve to čini da je razvod najvjerovatniji rezultat takvog izbora muškarca.

Izvor: Politika

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply