Roditelji negoduju, uprava tvrdi da je izabran najbolji mogući model

Pohađanje časova svake druge sedmice u školi, uz naizmjenične sedmodnevne pauze, kao i online nastava bez striktnog rasporeda nijesu dobro rješenje prema mišljenju grupe roditelja učenika I i II razreda Stručne medicinske škole u Podgorici, koji su nam se obratili tim povodom. Njihovi predstavnici u Savjetu roditelja dali su podršku ovom modelu organizovanja nastave, zvaničnih prigovora školi nije bilo, a u upravi smatraju da je do sada primijenjivani model bio najefikasniji mogući.

Roditelji smatraju da su prethodnih pet sedmica online nastave njihova djeca imala vrlo malo školskih obaveza i nedovoljno komunikacije sa nastavnicima, a da su lekcije obrađivane uglavnom slanjem prezentacija i instrukcija šta da sami nauče. Takođe, ocjenjuju da je veoma teško i kada su škole otvorene natjerati djecu da se posvete školi one sedmice kada je njihova grupa “slobodna”.  

Stručnu medicinsku školu u Podgorici ove godine pohađa 1.256 učenika, raspoređenih u 41 odjeljenje. S obzirom na epidemiološke mjere odjeljenja se dijele, pa je u školi organizovan rad sa 82 grupe.

Škola raspolaže sa 20 učionica, a nastava je prema riječima direktora Stručne medicinske škole Branimira Kostića organizovana u četiri smjene u periodu od 7.15 do 19.50 časova.

“Specifičnost naše škole je da su 33 nastavnika honorarno angažovani. To su ljekari, farmaceuti, laboranti… koji su u stalnom radnom odnosu u Kliničkom centru, Institutu za javno zdravlje, Institutu za bolesti djece, Hitnoj pomoći, domovima zdravlja i apotekama Montefarma, a svi smo svjesni koliko je njihov radni angažman upravo bio u ovom periodu”, ističe Kostić.

Jedan dio nastavnika bio je, dodaje on, na bolovanju, a u trenutnoj situaciji skoro nemoguće je naći zamjene, pogotovo za honorarne saradnike.

Sve to su razlozi zbog kojih nije bilo moguće organizovati online nastavu po rasporedu časova.

“Svi nastavnici su imali obavezu da odrade jednu do dvije nastavne jedinice u toku jedne sedmice. Pokušali smo izvući maksimum u okviru mogućeg i smatram da učenici nijesu uskraćeni za onaj neophodni dio nastave “, kaže Kostić.

Prema njegovim riječima, s obzirom da su od ponedjeljka škole u Podgorici otvorene imaće vremena za korekcije tako da učenicima pruže, u datim uslovima, uživo mnogo kvalitetniju nastavu.

Kostić je naglasio da škola nije dobila nijednu pismenu primjedbu na organizaciju nastave. Prije početka III klasifikacionog perioda na sjednicama Nastavničkog vijeća i Savjeta roditelja usvojen je plan rada po drugom modelu, uz uvažavanje svih specifičnmosti sa kojima se ova stručna škola suočava.

“Poseban izazov bio je kako organizovati nastavu, a da u nijednoj od četiri dnevne smjene ne bude više od 270 učenika, da bi se smanjila mogućnost širenja epidemije. Tu činjenicu uvažili su i nastavnici i članovi Savjeta roditelja”, navodi Kostić.

Trenutno, učenici I, II i III razreda nastavu pohađaju po pola odjeljenja svake druge nedjelje. Nastava u školi je, objašnjava Kostić, organizovana iz svih predmeta, osim izbornih, što smatra značajnim kvalitetom.

“Na Savjetu roditelja prezentovao sam problem honorarnih nastavnika i prednosti modela da sve nove nastavne jedinice budu obrađivane uživo kada su učenici u školi. Svjesni smo da su ti časovi kvalitetniji od online predavanja. Tokom one nedjelji kada učenici nijesu u školi, u zavisnosti od prostornih uslova i od obrazovnog programa, pohađaju praktičnu nastavu, izvršavaju zadate zadatke, redovno uče pređeno gradivo, uz mogućnost da za svaki predmet imaju po jedan sat nedjeljno komunikacije, konsultacije, po potrebi i čas sa predmetnim nastavnikom”, naglasio je Kostić.

Kako je dodao, analizom rada učenika utvrdili su da oni koji su u regularnim uslovima redovno izvršavali  radne obaveze i te kako su imali posla i tokom sedmice koju ne provode u školi.

“Da je obrada novih nastavnih jedinica u školi bila opravdana  govori nam i podatak da je sa uspjehom II klasifikacioni period završio veliki procenat učenika, a sa većim brojem nedovoljnih ocjena je jako mali procenat njih”, ističe Kostić, dodajući da će eventualne izmjene u procesu nastave usklađivati sa epidemiološkim mjerama i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply