Još se čeka mišljenje o bezbjednosti objekata OŠ “Vladimir Nazor”

Do kada će učenici podgoričke OŠ “Vladimir Nazor” nastavu pohađati online zavisi od mišljenja stručnjaka sa Građevinskog fakulteta, a nakon toga i od odluke nadležnih da li će objekat izgrađen još 1962. godine biti rekonstruisan. Ukoliko rekonstrukcija škole ne bude završena do septembra, učenici iz naselja Masline nastavu će pohađati u drugim podgoričkim školama.

Direktorka OŠ “Vladimir Nazor” Ljiljana Krivokapić izjavila je za Gradski radio da očekuju očekuju izvještaj stručnih lica, ali da se nada da će vrlo brzo početi sa radom.

“Najvažnija nam je sigurnost i bezbjednost djece”, rekla je Krivokapić.

Uprava OŠ „Vladimir Nazor” je u februaru obavijestila Ministarstvo da je došlo do oštećenja na konstrukciji trećeg paviljona. Nakon toga, početkom ovog mjeseca odlučeno je da se zatvore i preostala dva paviljona i da se stručnjaci izjasne o stepenu oštećenja i na tim objektima. Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta uputilo je Građevinskom fakultetu poziv da dostave stručno mišljenje.

Prema riječima dekanice Građevinskog fakulteta dr Marine Rakočević, u pripremi je potpisivanje ugovora, a stručna lica su  već krenula i sa pripremom plana za izradu mišljenja, koje bi trebalo da bude završeno u roku od četiri nedjelje, odnosno do 10. maja ove godine.

Predmet ispitivanja su prvi i drugi paviljon, kao i sportska hala.

“Započeli smo s analizom stanja konstrukcije objekata škole i prikupljamo podatke sa terena. Vršimo vizuelni pregled i potrebna mjerenja. Sljedeća faza je kontrola kvaliteta elemenata betonske konstrukcije i ostalih konstruktivnih elemenata primjenom nedestruktivnih i destruktivnih metoda analize”, kazala je Rakočević.

Prema planu Građevinskog fakulteta, kontrola kvaliteta trebalo bi da bude gotova do kraja nedjelje, a nakon toga slijedi druga faza izrade stručnog mišljenja i procjena investicionog ulaganja.

Objekti škole su stari, a jedan dio je naknadno nadograđen.

“Škola je izgrađena prije zemljotresa 1979. godine, tačnije 1962, kada su bila drugačija pravila za izgradnju objekata. Moramo biti veoma pažljivi kada donosimo zaključke, jer treba da obezbijedimo djeci siguran objekat. Paviljon se može uvijek rekonstruisati, ali ako je rekonstrukcija skupa, ispravnije je raditi novi objekat, usklađen sa savremenim zahtjevima. Konačna odluka je na Ministarstvu prosvjete”, zaključuje Rakočević.

Ukoliko rekonstrukcija škole ne bude završena do septembra, učenici iz naselja Masline nastavu će pohađati u drugim podgoričkim školama.

U školi su, prema riječima Krivokapić, počeli da izdaju potvrde za plaćeno odsustvo roditeljima djece do 11 godina, iako još nije potvrđeno da one obavezuju poslodavce.

“Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je u komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, kako bi našli najbolje moguće rješenje. Čim dobijemo odgovor, roditelji će biti obaviješteni”, poručila je Krivokapić.

Izvor: gradski.me

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply