Nikšićki gimnazijalci pozvali ministarku da ipak ukine maturske ispite

Maturanti nikšičke Gimnazije “Stojan Cerović” reagovali su povodom jučerašnje odluke Ministarstva prosvjete da najavljene eksterne provjere znanja ipak bude održane i ove godine. Ističući da je molba za ukidanje maturskog i stručnog ispita opravdana, maturanti smatraju da provjere znanja nije moguće izvesti u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

“Nastava se već godinu i po dana izvodi u nepovoljnim uslovima po đake. U obzir se mora uzeti činjenica da ne možemo svi da usvojimo znanje preko online modela nastave, jer je taj model nov i nama još uvijek nepoznat. Činjenica je da je mnogo učenika bilo zaraženo, i da će ih tek biti u toku potencijalnog održavanja eksterne provjere znanja. Ne želimo da navodimo opasnosti po rizik našeg zdravlja, a takođe i ocjenjivača, profesora, kao i ostalih zaposlenih u Ispitnom centru i obrazovnim institucijama”, navode učenici nikšićke Gimnazije.

Istakli su da bi na taj način u potencijalnu opasnost doveli i članove porodica, među kojima ima veliki broj pripadnika rizičnih grupa.

Prema njihovoj ocjeni, priprema za maturske ispite dodatno otežava situaciju velikom broju učenika koji spremaju prijemne ispite za inostrane fakultete.

“Mnoge evropske države sa zavidnim nivoom obrazovanja, poput Velike Britanije i Francuske su ukinule eksternu provjeru znanja”, ističu maturanti.

Najava da će gradivo biti redukovano njima, kako kažu, ne olakšava situaciju.

“U suštini, nije riječ o kvantitetu, već o kvalitetu znanja. Ono što nas je veoma povrijedilo jeste neprikladna izjava gospodina iz Zavoda za školstvo koji je gostujući u jutarnjem programu TV Vijesti naveo da bi na neki način bilo dobro sprovesti eksternu maturu da bi vidjeli kako i koliko smo učili u periodu od početka pandemije COVID 19”, saopštili su maturanti, ocjenjujućim da se zbog te izjave osjećaju kao dio eksperimenta.

Oni su od Ministarstva još jednom zatražili ukidanje maturskih ispita, navodeći da tu odluku treba razmotriti iz više razloga.  

“Učenik koji je u samoizolaciji nije u mogućnosti da polaže ispit u prvom roku. Mogućnost polaganja u drugim ispitnim rokovima, ne daje jednaku šansu svim učenicima. Takođe, upisni rok na fakultetima ne može biti ispoštovan od strane učenika koji su u doba održavanja maturskog ispita bili u samoizolaciji”, navode maturanti.

U reagovanju su ocijenili da profesori, pedagozi, psiholozi i cjelokupnu javnost ne smiju zažmuriti na ove činjenice, kao što ni oni ne smiju zažmuriti na trud njihovih profesora.

“Moramo imati visok stepen empatije u ovom vremenu u kom se nalazimo i živimo. Nadamo se da će resorni ministar, prije svega kao savjestan čovjek, zatim psiholog i profesor imati razumijevanja za ukidanje eksterne provjere znanja”, naveli su maturanti Gimnazije “Stojan Cerović”.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply