Ministarstvo prosvjete ne može, sve i da hoće, ukinuti eksterne ispite

Ministarstvo prosvjete ne može, sve i da hoće, da ukine eksterne provjere znanja, jer su ta polaganja regulisana zakonima o gimnaziji, stručnom obrazovanju, kao i o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

To, prema riječima člana Ekspertskog tima Ministarstva prosvjete Martina Ćalasana, ne može učiniti ni Vlada zato što je pitanje toga regulisano zakonski.

“Iz tog razloga se mi u Ministartvu ne vodimo nekim populističkim mjerama, nego onim kako je napisano u zakonu. Svi ti ispiti su uvedeni kao zamjena za nekadašnje prijemne ispite za upis u srednje škole i fakultete. Taj se sistem odavno primjenjuje kod nas. Eksterna i matura i stručni ispiti nam govore o kvalitetu obrazovanja, o tome koliko smo realizovali ishode učenja i gdje smo u odnosu na zemlje regiona”, kazao je Ćalasan, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti. 

Ukidanje bi, kako je pojasnio, značilo da upis u srednje škole i fakultete ne bi mogao da se adekvatno boduje, kako je to po važećem zakonu i pravilnicima.

“Šta bi se desilo da naša djeca odu u inostranstvo? Godišnje po nekoliko hiljada naših učenika odlazi na školovanje van zemlje. Zamislite da imamo sistem da se ne polažu eksterne provjere znanja, a da hoće da idu. To bi značilo da bi morali da polažu po njihovim sistemima”, ističe Ćalasan.

Prema njegovim riječima, povodom organizovanja ovogodišnjih provjera znanja imali su i niz sastanaka sa Unijom srednjoškolaca.

“Sa Unijom srednjoškolaca intenzivno sarađujemo. Njihovi predstavnici su nam se žalili da nijesu upoznati sa sadržajem testiranja. Odgovorili smo im na brojna pitanja koja su ih mučila. Jedna od obaveza Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje je bila da se redukuju nastavne jedinice i da se to dostavi svakoj školi. Učenici su se žalili da to do njih nije stiglo, pa smo mi Uniji obezbijedili sav taj materijal”, rekao je Ćalasan.

On je pozvao predstavnike Unije srednjoškolaca da dostave konkretna pitanja u vezi sa maturskim ispitom, da sve nejasnoće skupe i da će dobiti odgovore.

Kao primjer na koji način je redukovano gradivo, Ćalasan navodi da je iz CSBH jezika bilo previđeno 27 obaveznih književnih djela, a za ovu maturu taj broj je sveden na 14.

“Iz četvrtog razreda uzeto je samo jedno književno djelo, što je veliko poboljšanje za učenike. Prethodnih godina esej koji dobijaju na testu nosio je 40 odsto udjela, na zahtjev učenika je to smanjeno na duplo manje. Za matematiku i sve obavezne predmete – nastavni sadržaji koji se obrađuju u završnom razredu zastupljeni su na osnovnom nivou. Nastavni sadržaji koji su realizovani u trećem razredu srednje ili osmom razredu osnovne škole zastupljeni su takođe minimalno . Sve je to poslato školama i učenicima”, tvrdi Ćalasan.

On je naglasio da djeca koja ne budu mogla da polažu ispite zbog samoizolacije i obolijevanja od koronavirusa, imaće priliku, kao i do sada, da to učine u drugom ispitnom roku.

“Epidemiloški rizik postoji. Prateći tendenciju broja obolijevanja, nadam se da se smanjuje. Nećemo morati odlagati polaganje, već će za sve koji ne mogu doći tog dana, jer su bolesni ili u samoizolaciji, biti i junski rok za polaganje, kao i do sada”, zaključio je Ćalasan.

Osim na sajtu Ispitnog centra Crne Gore http://www.iccg.co.me/1/index.php?lang=sr, materijal koji može biti od koristi polumaturantima i maturantima dostupan je i na sajtu Unije srednjoškolaca https://unscg.me/maturski-i-strucni-ispiti/.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply