Zašto je u porastu broj blizanačkih trudnoća

U svijetu se danas rađa za trećinu više blizanaca nego osamdesetih godina 20. vijeka. Tada su od 1.000 trudnoća devet odsto bile blizanačke, a trenutno taj procenat prelazi 12 odsto. Ove podatke prikupio je tim Kristiana Mondena, genetičara koji se bavi istraživačkim radom na Univerzitetu Oksford, a podatke su prikupili iz 165 zemalja širom svijeta i to u razdoblju od 1980. do 2015. godine.

Takođe, danas, zahvaljujući napretku medicine, smrtnost blizanaca tokom trudnoće svedena je na minimum.

Mondenov naučni tim je istakao da je najveći porast kod dvojajčanih blizanaca, dok je broj jednojajčanih blizanaca ostao isti.

Objašnjenje i nije tako nelogično i komplikovano. Proučavajući promjenu životnih navika unazad tri decenije, ekonomsku situaciju širom svijeta i interesne tačke opšte populacije, u razvijenim zemljama svijeta ljudi u dvadestim i ranim tridesetim godinama uglavnom su fokusirani na svoje obrazovanje, razvoj karijere, sticanje određene materijalne sigurnosti.

Kada parovi dođu u fazu da žele da osnuju porodicu, sve veći je broj onih koji su već u kasnim tridesetima i na pragu četrdesetih, kada se reprodukcijska moć već uvelike smanjuje. To dovodi do zaključka da se sve veći broj njih odlučuje za neki oblik potpomognute oplodnje. Buduća majka tokom vantjelesne oplodnje uzima hormone koji stimulišu produkciju jajnih ćelija, pa je čest slučaj da žena tokom ovulacije stvara dva jajašca koja su potom oplođena.

Takođe, ako se govori o vantjelesnoj oplodnji, ljekari često u matericu žene vraćaju dva ili tri oplođena jajašca, kako bi podstakli da barem jedno preživi. U većini slučajeva dolazi do razvoja svih oplođenih jajnih ćelija i rađanja blizanaca, trojki…

S obzirom na to da većina blizanačkih trudnoća sa sobom nosi rizike kao što je prijevremeni porođaj ili niska porođajna težina rođene djece, mnoge klinike su počele da uvode pravilo o implementiranju samo jednog oplođenog jajašca, što će s vremenom dovesti do ponovnog opadanja procenta blizanačkih trudnoća.

Osim vještačke oplodnje, još jedan je faktor koji uzrokuje porast blizanačkih trudnoća. Mnoge žene se odlučuju na trudnoću u srednjim četrdesetima, kada tijelo može da proizvede čak dvije jajne ćelije tokom ovulacije zbog približavanja menopauzi i hormonskih promjena koje se događaju u tijelu.

Izvor: Roditelji.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply