Prijaviti inspekcijama kršenje mjera o plaćenom odsustvu

Sve nepravilnosti i probleme koje imaju roditelji djece mlađe od 11 godina u vezi sa ostvarivanjem prava na plaćeno odsustvo sa rada, treba prijaviti inspekcijama, a poslodavci treba da poštuju propisane mjere i doprinesu očuvanju funkcionisanja porodica i interesa djece, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Kako su naveli, u prethodnom periodu, ali i ovih dana, imali su više obraćanja i upita roditelja koji ne uspijevaju da ostvare pravo na plaćeno odsustvo u skladu sa aktuelnom Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa koja se odnosi na pravo na plaćeno odsustvo sa rada jednom od roditelja ili samohranom roditelju djece mlađe od 11 godina. To pravo se ovim aktom garantuje i roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, bez obzira na godine, tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim ustanovama i primjene online sistema učenja.

Naredba je donijeta u oktobru 2020. godine i, kako navode, na snazi je sve vrijeme trajanja pandemije izazvane širenjem virusa COVID – 19, bez obzira što su druge naredbe stupale na snagu u zavisnosti od epidemiološke situacije i primjene različitih mjera u odnosu na zahtijeve usmjerene na očuvanje javnog zdravlja. Iz tog razloga, iz Ombudsmana su zaposlenim roditeljima, javnim i državnim službama i organima i poslodavcima još jednom ukazali na poštovanje ovog akta.

Od ove naredbe su izuzeti zaposleni u organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenljiv uslov života i rada građana, osim ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca (koji su u ovoj kategoriji).

Važno je, ističe Zaštitnik prava, obezbijediti adekvatne uslove za funkcionisanje porodica u skladu sa naloženim, vodeći računa o poštovanju mjera donijetih u cilju očuvanja javnog zdravlja, tako da to ne bude na uštrb garantovanih prava djeteta i ostvarivanja najboljeg interesa djece u Crnoj Gori, bez izuzetka.

“Ukoliko Naredba proizvodi dileme i nedoumice potrebno je za tumačenja i pojašnjenja obratiti se nadležnom organu koji je donio”, poručili su iz institucije Ombudsmana.

Posljednjih sedam dana više od 100 roditelja je kontaktiralo udruženje Roditelji u vezi sa pravom na plaćeno odsustvo jer su imali problema da ga ostvare. Oko 90 odsto tih roditelja radi u državnim i opštinskim institucijama i preduzećima. Osim što ih i dalje ubjeđuju da naredba koja se odnosi na to nije objavljena u Službenom listu i nije validna, ne dozvoljavaju roditeljima koji oboje rade u izuzetim institucijama, da jedno od njih ostvari to pravo, iako je to jasno definisano mjerama. Tim povodom, udruženje Roditelji se obratilo Vladi i Savjetu za borbu protiv koronavirusa, tražeći od njih da upute apel poslodavcima da poštuju mjere koje
je Vlada donijela i da omoguće roditeljima da budu sa djecom. Takođe, zbog problema koje roditelji imaju prilikom ostvarivanja ovog prava, od njih se očekuje da ukažu jasno poslodavcima šta podrazumijeva dio mjere koji se odnosi na izuzete institucije i na to kako se ta odredba treba tumačiti.

“Neki od poslodavaca koje smo kontaktirali tumače ovaj dio mjere na način da je plaćeno odustvo za izuzete moguće samo ako oboje rade u istoj izuzetoj instituciji. Poseban problem imaju samohrani roditelji koji rade u izuzetim institucijama, jer ni oni ne mogu da budu sa djecom mlađom od 11 godina, koju nemaju kome drugom da ostave na čuvanje dok su vrtići i škole zatvoreni”, navodi se u dopisu udruženja Roditelji.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply