Na online nastavu prešle i škole u opštinama sa desetak oboljelih od korone

Sve škole u Crnoj Gori prihvatile su preporuke Ministarstva prosvjete da tokom ove sedmice pređu na online nastavu. To je danas za portal Roditelji.me potvrđeno i iz PR službe Ministarstva prosvjete.

Da je preporuka ovoga puta dobila snagu naredbe potvrđuju i odluke manjih škola uglavnom iz opština sa sjevera Crne Gore, u kojima je ukupan broj trenutno zaraženih od koronavirusa ne veći od 20.

Aktuelnim mjerama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje javne i privatne vaspitno-obrazovne ustanove zatvorene su prošle srijede u sedam opština, a ista odluka je već bila na snazi u četiri primorske opštine. Školama u svim ostalim gradovima je, dva dana kasnije, preporučeno da primijene isti model organizovanja nastave, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom  i mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa.   

Iako su i uprave škola i nastavnici ranije, u više navrata, upozoravali da treba izbjeći diskriminacije te vrste i da se ne smije primjenjivati isti model za sve, već na osnovu procjene uslova, broja učenika i lokalne epidemiološke situacije, ovoga puta većina je bila jednoglasna za prelazak na online model.

Tako su škole zatvorene i u Petnjici u kojoj trenutno ima osam oboljelih, kao i na Žabljaku gdje je 14 aktivnih slučajeva.  

Iz žabljačke OŠ “Dušan Obradović” smatraju takvu odluku opravdanom. Prihvatili su je kao i ostale škole , ali to nije, ističu, rješenje na duži period. Zato i očekuju da će se uskoro djeca vratiti u školske klupe. Da je privremeno zatvaranje škola način da doprinesu poštovanju mjera protiv koronavirusa u cijeloj zemlji smatraju i u upravama OŠ “Njegoš” u Spužu, kao i Srednje škole u Petnjici. Prema podacima IJZCG, na jučerašnji dan u Danilovgradu je bilo 125 slučajeva oboljelih od korone, a u Petnjici osam.

Direktor petnjičke Srednje škole Muhamer Adrović ističe da imaju sve uslove da nastave rad u školi, ali su preporuke Ministarstva ipak prihvaćene u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama. Prema njegovim riječima, važno je da to traje što kraće, jer je pohađanje nastave u školi nezamjenjivo, a i nastavnici iz tog kolektiva složni su u mišljenju da je lakše predavati uživo. Posebno je važno, smatra on, da se djeca što prije vrate u klupe zbog priprema za polaganja maturskih ispita.  

Prema riječima direktorke OŠ “Njegoš” u Spužu Smiljke Pavićević, i u toj školi očekuju da prekid u nastavi u školama neće trajati dugo, da će se stabilizovati epidemiološka situacija i đaci uskoro vratiti u klupe.

Roditelji djece iz kolašinskih škola su, još prije preporuke Ministarstva, obaviješteni o prelasku na online nastavu, a kao razlog za to iz uprava su naveli problem u nabavci lož ulja za grijanje. Prema tvrdnjama nadležnih u školama sa sjevera koje smo danas kontaktirali, u njihovom slućčaju razlog za uvođenje nastave na daljinu ipak nije grijanje, nego epidemiološka situacija i stav Ministarstva.

Prelazak na online nastavu posebno brine roditelje đaka devetog razreda koji će već početkom aprila imati eksterno testiranje iz tri predmeta. Prema njihovoj ocjeni, takozvana mala matura ne bi bila toliki izazov za generaciju devetih razreda da su imali više prilike da pohađaju nastavu u školama. U situaciji, izazvanoj koronavirusom, pitaju se da li će gradivo na testovima biti redukovano, kao što je to bio slučaj prošle godine. Takođe, zanima ih i da li će uspjeh na ovom testiranju i dalje biti jedna od važnih stavki za upis u srednje škole ili će za ovu generaciju važiti drugačiji kriterijumi. Sva ta pitanja uputili smo, u više navrata u posljednjih mjesec dana, Ministarstvu prosvjete, ali odgovore još nijesmo dobili.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply