U domove zdravlja stigli lijekovi protiv zgrušavanja krvi

U skladište kompanije Montefarm juče je stigla isporuka clexan ampula koje su odmah distribuirane domovima zdravlja na teritoriji Podgorice, a danas će ove medikamente protiv zgrušavanja krvi dobiti i zdravstvene ustanove na teritoriji Bokokotorskog zaliva.

Kako je saopšteno iz Montefarma, antikoagulansima clexan, fragmin i fraxiparin, koje koristi i veliki broj trudnica, ta kompanija snabdijeva sve javne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

“Trudnice antikoagulantnu terapiju moraju primati u domovima zdravlja koji raspolažu sa određenim količinama ovih ampula, stoga obavještavamo javnost da Montefarm ne isporučuje svojim apotekama ampulirane antikoagulanse”, istakli su u Montefarmu.

Podsjetili su da je od početka pandemije u našoj zemlji pa do danas, potrošnja ovih lijekova uvećana nekoliko puta, jer se koriste i u liječenju od koronavirusa.  

“Montefarm je isporučivao određene količine, iako je potražnja prevazilazila sve moguće planove potrošnje. Ako je neka od javnih zdravstvenih ustanova trenutno u nedostatku jednog od ova tri lijeka, to ne znači da je u pitanju opšta nestašica”, ističu iz Montefarma, uz napomenu da će prvom narednom isporukom biti dostavljen neophodan broj ampula, jer se pažljivom analizom raspoređuju količine po svim opštinama.

Kako su saopštili, u prethodnom periodu su takođe konstantno isporučivane i fragmin ampule, u manjim količinama, ali svakodnevno.

“Što se tiče fraxiparina, do sjutra ujutro očekuje se isporuka dovoljnih količina i istog dana njihova distribucija svim ustanovama kojima je u ovom trenutku neophodan”, istakli su iz Montefarma.

Podsjetili su da ove lijekove ne koriste samo trudnice, iako su na prvom mjestu, već i veliki broj pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima.

“Situaciju je dodatno pogoršao porast broja oboljelih od COVID-19 gdje je se kao česta posljedica javlja poremećaj koagulacije krvi. Montefarm je poručivao neophodne količine, ali priozvođači nijesu mogli da izađu u susret i nerijetko su isporučivali manji broj ampula od potrebnih, što je neminovno uticalo na zalihe javnih zdravstvenih ustanova”, stoji u njihovom saopštenju.

Iz Mntefarma ocjenjuju da je najvažnije da se situacija sa ovim ljekovima stabilizuje, a nastojaće da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi preopterećeni sektor javnog zdravstva nesmetano funkcionisao.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply