U još 7 opština od sjutra zatvorene škole, od petka i vrtići

Škole u Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Kotoru, Baru, Pljevljima i Plužinama od sjutra će biti zatvorene i preći će na online model nastave, a od petka neće raditi ni vrtići u tim opštinama. Uz Budvu, Tivat, Herceg Novi i Ulcinj, gdje je to na snazi već od ranije, model nastave na daljinu biće primjenjivan u ukupno 11 opština.

Kako je na konferenciji za novinare saopštio direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić, ova mjera odnosi se i na javne i privatne obrazovno-vaspitne ustanove.

“Tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim ustanovama i primjene online sistema učenja, jednom od roditelja, staratelja, hranitelja ili usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama, odnosno smetnjama u razvoju, bez obzira na godine, obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada. Ovo pravo se obezbjeđuje na osnovu zahtjeva koji zaposleni roditelj podnosi poslodavcu”, kazao je Galić.

Novim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirua, preporučeno je zatvaranje parkova i šetališta u svim opštinama, koje imaju četrnaestodnevnu incidenciju veću od 800 na 100.000 stanovnika.

Zabranjen je i rad tržnih centara i štandova, kao i kretanja stanovnika izvan ovih opština, izuzev za ranije definisane izuzetke i uz potvrde.

Novim mjerama zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, osim za goste hotela, u opštinama čije su 14-dnevne stope incidencije preko 800. Zabranjen je rad kladinonicama i fitnes centara u ovim opštinama.

Galić je istakao da će ove mjere trajati narednih sedam dana.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply