Od 1.oktobra koronavirusom zaražen svaki treći nastavnik iz Podgorice

Objavljeno: 04.03.2021, 09:32h

Zbog odsustva velikog broja nastavnika koji su u samoizolaciji, uprave škola su prinuđene da angažuju studente i apsolvente koji drže časove.

Od 1.oktobra, kada je počela školska godina, na nivou podgoričkih škola koronavirusom je bio zaražen svaki treći nastavnik, podaci su Sindikata prosvjete Crne Gore.

Prema riječima v.d. predsjednika Sindikata prosvjete Slavke Bošković, iz tog razloga uprave škola su prinuđene da angažuju studente i apsolvente koji drže časove i mijenjaju prosvjetne radnike.

Ona je u izjavi za Dan istakla da ne zna kako će trenutna situacija u školama uticati na odluke Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Instituta za javno zdravlje, kada je riječ o promjeni modela održavanja nastave, ali smatra da je možda bolje preći na online nastavu.

“Nastavnici su prihvatanjem modela neposredne nastave, odnosno vraćanja djece u klupe, prihvatili znatno veće opterećenje, jer moraju jedan čas da predaju dva puta s obzirom na to da su odjeljenja podijeljena u dvije grupe po 15 đaka. U većim gradovima i školama oni duplo rade, a Sindikatu prethodnih dana stižu informacije da je sve veći broj nastavnika bolestan. Kad bi se to preračunalo, imamo podatke da je svaki treći nastavnik na nivou Podgorice od 1. oktobra i početka školske godine bio bolestan”, navodi Bošković.

Ona je istakla da je trenutno više oboljelih nego u prvom polugodištu kada je bila online nastava.

“Imamo situaciju da su u OŠ Sutjeska u Podgorici tri od četiri nastavnika matematike zaražena, zbog čega apsolventi sa Prirodno-matematičkog fakulteta drže nastavu. U drugoj školi imamo situaciju da učiteljica kada završi sa svojim odjeljenjem, ide u drugu školu gdje mijenja koleginicu koja je trenutno odsutna zbog korone. Stanje u velikim školama nimalo nije jednostavno, vjerovatno će se infekcija među kolegama nastaviti. Ništa se nije popravilo ni kada je u pitanju obezbjeđivanje lične zaštitne opreme za prosvjetne radnike. Učitelji i prosvjetari kupuju maske i opremu od svog novca”, ističe Bošković.

Ona navodi da su uputili dopis Institutu za javno zdravlje zbog čega su prosvjetni radnici u šestoj prioritetnoj grupi za vakcinaciju.

“Smatramo da je to neprimjereno i da su i te kako izloženi infekciji. Njihova ugroženost je sve veća, a oni su nas svrstali nakon svih u šestu grupu. Po našim procjenama, ne može doći do vakcinacije nastavnika prije aprila. Smatramo da će to biti kasno za veliki broj kolega, koji će se do tada razboljeti. Treba se zapitati kako će se realizovati nastava i privesti kraju školska godina. Mi smo na nekim sastancima u Institutu tokom jeseni imali obećanja da ćemo biti vakcinisani odmah nakon zdravstvenih radnika. Ali prema njihovom planu, vidimo da to nije tako i tražili smo da se vakcinišemo ranije”, kaže Bošković.

Kako je saopštila, u škole su stigli formulari u vezi sa evidencijom o prekovremenim časovima nastavnog osoblja.

“Nadam se da će oni biti adekvatno evidentirani. Trenutno ne mogu reći kako će se dalje odvijeti situacija u vezi sa plaćanjem dopunskog rada, ali se nadamo najboljem. Kada smo pregovarali o tome, shvatili smo da će se potruditi da se ta stavka ugradi u novi budžet”, kazala je Bošković.

Ona je dodala da Sindikat ne može tražiti uvođenje online nastave, već se to može učiniti na osnovu preporuke komisija i procjene škole.

“Imamo informacije koje nam dolaze iz škola o broju zaraženih, ali kompletne podatke o broju po školama ima Ministartsvo prosvjete. Škole su dužne da te podatke unose u aplikaciju koja je za to namijenjena. Kolege nam se same javljaju, nema dana da ne čujemo da je dvoje-troje, nekad i petoro ili šestoro kolega zaraženo. Neki imaju lakšu, neki težu kliničku sliku i to je velika opasnost po njihovo zdravlje”, upozorava Bošković.

Ekspert saradnik u Ministarstvu prosvjete Martin Ćalasan je kazao da će nadležni iz tog resora, u koordinaciji sa resorom zdravlja, na osnovu epidemiološke situacije, donositi odluke o funkcionisanju školske nastave.

On je na pitanje da li u Ministarstvu planiraju uvođenje online nastave s obzirom na epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, kazao je da su u stalnoj komunikaciji sa kriznim štabovima koji prate epidemiološku situaciju u državi i Ministarstvom zdravlja.

“U koordinaciji sa njima, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta donosiće odluke vezano za funkcionisanje nastave”, rekao je Ćalasan agenciji Mina.

Radna grupa koja je oformljena da bi osmislila način rada u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine i pratila način organizacije nastave nije se sastajala od druge polovine januara iako je bilo najavljeno da će imati redovne sjednice. Plan je bio da članovi Radne grupe, u kojoj su predstavnici Ministarstva, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra i Centra za stručno obrazovanje, direktora škola i nevladinih organizacija, redovno analiziraju stanje u školama i na osnovu toga predlažu rješavanje problema.

Komentari

Leave a Reply

Gledaj