Za 770 djece obezbijeđen bolji pristup obrazovanju

Foto: UNICEF/Duško Miljanić

U okviru inicijative UNICEF-a u Crnoj Gori, za djecu iz najugroženijih porodica nedavno je obezbijeđeno 770 elektronskih uređaja za praćenje online nastave. Od tog broja, po 150 tableta dobila su djeca u hraniteljskim  i jednoroditeljskim porodicama, kao i djeca u romskoj i egipćanskoj zajednici, dok je 320 uređaja podijeljeno mališanima sa smetnjama u razvoju.

Kako su naveli iz UNICEF-a, uređaji su dodijeljeni djeci koja su, po socijalnim kriterijumima, u stanju najveće potrebe, a pohađaju razrede za koje je bilo propisano obavezno online praćenje nastave.

Koordinatorka za dječju zaštitu u UNICEF-u Nela Krnić pojasnila je da će djeca iz najugroženijih porodica, zahvaljujući ovoj inicijativi, nesmetano realizovati pravo na obrazovanje i neće se osjećati uskraćeno u odnosu na svoje vršnjake kada je riječ o praćenju nastave, ali ni ostalim, vannastavnim sadržajima.

Ona je iskazala nadu da će biti još ovakvih inicijativa u budućnosti kako bi što više djece iz najugroženijh grupacija ostvarilo svoje pravo na kvalitetno obrazovanje.

“Uz pomoć tableta i uz nadzor roditelja, djeca će moći da prate i vannastavne sadržaje koji su primjereni njihovom uzrastu i potrebama, što će dovesti do njihove bolje informisanosti”, navela je Krnić, govoreći o inicijativi koju je UNICEF pokrenuo u saradnji sa Ministarstvom finansija  i socijalnog staranja, Ministarstvom prosvjete, udruženjem Roditelji i udruženjima roditelja djece sa smetnjama u razvoju.

Načelnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Tamara Milić ističe da su asistivna sredstva poput smart uređaja važna i u trenutku pandemije i za dalje kontinuirano i kvalitetno inkluzivno obrazovanje.

“Tableti će djeci pomoći ne samo u učenju, već i za poboljšanje komunikacije i interakcije”, smatra ona.

Trinaestogodišnja Marija Marić, djevojčica sa smetnjama u razvoju koja je dobila elektronski uređaj, zadovoljna je jer će joj to olakšati učenje na daljinu. Osim za nastavu, Marija koja pohađa sedmi razred koristi novi uređaj i za komunikaciju sa drugovima i drugaricama iz škole, a pomaže joj i da kvalitetno provodi slobodno vrijeme surfujući internetom.

“Na tabletu primam i šaljem mejlove koji su mi važni za pohađanje nastave. Često slušam i priče iz maternjeg jezika na sajtu Uči doma”, kaže Marija.

Njena majka Ljubinka Potpara smatra da su tableti posebno važni za djecu sa smetnjama u razvoju koja imaju dioptriju, poput Marije.

“Veći ekran, kakav ima tablet u odnosu na mobilni telefon, njoj više prija, jednostavniji joj je za korišćenje i olakšavanja joj učenje”, kaže Potpara.

Uvođenjem online nastave djeca iz najugroženijih porodica suočila su se sa dodatnim teškoćama u obrazovanju, prije svega zbog nedostatka opreme za učenje na daljinu. U Crnoj Gori, 16 odsto porodica s djecom uzrasta do 18 godina nema pristup računaru ili laptopu s internetom, što rezultira stvaranjem još većeg digitalnog jaza među djecom.

Dodjela elektronskih uređaja dio je inicijative Zaštita najugroženije djece i porodica pogođenih pandemijom COVID -19, koju sprovodi UNICEF u Crnoj Gori uz finansijsku podršku Grupe 484 i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Izvor: UNICEF Crna Gora

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply