Dječiji dodatak za sve u naredne tri godine, sada finansije ne dozvoljavaju

Vlada planira da u naredne tri godine omogući svoj djeci da dobijaju dječiji dodatak, a zbog trenutne finansijske situacije sada je u mogućnosti da tu vrstu podrške obezbijedi za sve do šest godina, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

On se u petak sastao sa predstavnicama udruženja Roditelji koje su mu prenijele zašto je jedan značajan broj roditelja razočaran jer će samo djeca do 6 godina starosti primati dodatak.

S obzirom na to da se Vlada odlučila za model da dječiji dodatak ne dobijaju samo socijalno ugrožene porodice i ranjive kategorije djece, kao i da je prvo najavljeno da će se odnositi na sve, a zatim predloženo da bude samo do predškolskog uzrasta, iz Udruženja su tražili da se definiše rok u kojem će biti obuhvaćena sva djeca.

“Uvođenje dječijeg dodatka za svu djecu do navršene 6. godine u periodu najbitnijem za razvoj djeteta, predstavlja samo prvi korak u reformi sistema socijalne zaštite. Cilj je da u naredne 3 godine sva djeca u Crnoj Gori imaju dječiji dodatak uz niz socijalnih servisa usmjerenih na podsticanje edukacije i kvalitetnije ishrane kroz centralizovane i masovno dostupne kuhinje”, kazao je Spajić, a objavio je na Twitter nalogu.

On je objasnio da su ovim potezom mislili na djecu, ali i cijele porodice jer su njihovi, najčešće mladi roditelji suočeni sa svakodnevnim stresom izazvanim malim platama, ucjenama poslodavaca ili nezaposlenošću.

Iz udruženja Roditelji je pohvaljena inicijativa da država ubuduće pomaže djeci i porodicama u Crnoj Gori isplatom naknada i obezbjeđivanjem besplatnih udžbenika, koje su tražili od 2013. godine, ali da se u narednom periodu mora raditi i na uspostavljanju novih servisa podrške porodicama.

Ukazali su i da im se prethodnih dana obraćaju i samohrani roditelji sa zahtjevom da se traži i da oni i njihova djeca budu već sada prepoznati kao korisnici dječijeg dodaka.

Najavili su da će poslanicima u ponedjeljak dostaviti amandmane na predlog izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti u skladu sa predlozima roditelja. Između ostalog će tražiti i da se iz Zakona ukloni odredba da samo troje djece u porodici može da prima dodatak, kako to već godinama funkcioniše.

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalanog staranja i udruženja Roditelji su dogovorili redovne konsultacije u narednom periodu i rješavanje jednog po jednog sistemskog problema djece i roditelja u Crnoj Gori.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply