Položeni dio maturskog ispita važiće i u narednom roku

Predmeti u okviru maturskog, odnosno stručnog ispita, koje je učenik položio u jednom roku biće priznati i u narednom, kada će maturant samo biti testiran iz predmeta za koje je dobio nedovoljnu ocjenu. Takvo pravilo važilo je i za prethodne generacije maturanata, a iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta danas je potvrđeno portalu Roditelji.me da se izmjene načina polaganja maturskih i stručnih ispita ne odnose na taj dio.    

Tim povodom obratili su nam se roditelji maturanata nekih srednjih stručnih škola, nakon što su od razrednih starješina dobili drugačije informacije. Rečeno im je da će, u slučaju da ne dobiju prelaznu ocjenu iz nekog od predmeta, njihova djeca u narednom roku morati opet da polažu kompletan ispit, odnosno i ostale predmete. Profesori su im saopštili da je to jedna od novina koje će od ove godine važiti kada je riječ o polaganju stručnih i maturskih ispita.

Iz Ministarstva su naveli da “po pitanju priznavanja ispita nema nikakvih izmjena u odnosu na prethodne godine”.

“Predmeti koje je učenik položio u jednom roku priznaju se, pa u narednim rokovima polaže samo ispite koje nije položio. Kada je riječ o ocjenjivanju, predmete obaveznog dijela maturskog ispita (CSBH jezik i književnost, odnosno albanski jezik i književnost, matematiku i prvi strani jezik) učenici polažu kao i do sada, u organizaciji Ispitnog centra koji organizuje ocjenjivanja testova. Za organizaciju i ocjenjivanje ispita iz trećeg predmeta maturskog, odnosno stručnog ispita zadužena je škola”, saopšteno je iz PR službe Ministarstva prosvjete.

Oni su dodali da su pravilnici kojima je uređen način i postupak polaganja maturskog i stručnog ispita objavljeni u Službenom listu broj 43/19, a sadržaj maturskog i stručnog ispita uređen je Zakonom o gimnaziji i Zakonom o stručnom obrazovanju iz 2017. godine.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply