Krivokapić: Ne pristajemo na ucjene i opstrukcije, đaci u fokusu

Vlada Crne Gore je spremna da razmotri sve zahtjeve prosvjetara, ali neće pristati na ucjene i opstrukcije, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić  na sastanku koji je danas održan sa dijelom direktorima  predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

Kako je saopšteno na njegovom Twitter nalogu, sastanak je upriličen povodom aktuelne situacije i opšteg stanja u vaspitno-obrazovnom sistemu Crne Gore.

Premijer je pozvao sve prosvjetare da razmisle da li je štrajk u trenutnoj društvenoj situaciji pravi i odgovorni put do ostvarenja njihovih interesa kao i da moraju da pokažu solidarnost i sa onima koji su u mnogo težoj materijalnoj situaciji koja je izazvana korona krizom. Potencijalni štrajk prosvetara, premijer doživljava kao“ još jednu opstrukciju Vlade“, u trenutku kada se i roditelji i djeca pripremaju da otpočne redovna nastava u školama.

Krivokapić je poručio sindikalcima da sa pozicije „ucjenjivača“ niko ne može i ubuduće neće moći da razgovara sa Vladom, ni kada su u pitanju Sindikati ni političke stranke. Izaći u susret svim zahtjevima prosvetara, značilo bi, kako kaže premijer da budu smanjwne plate i penzije za koje su rekli da će biti redovne i stabilne.

Premijer je podsjetio da su neralna obećanja i zloupotrebe prethodne administracije problemi za koje ne može odgovarati ova Vlada, ali da su spremni za razgovor.

On je naveo da Vlada ipak azumije situaciju u kojoj su se našli prosvjetni radnici zbog epidemije COVID-19.

“Spremni smo da razmotrimo sve zahtjeve prosvjetara, ali ne pristajemo na ucjene i opstrukcije. U fokusu našeg vaspitno-obrazovnog sistema moraju biti učenici – talenti, koje će škola prepoznati, njegovati, unapređivati i podsticati njihovu darovitost”, istakao je Krivokapić.

Premijer je poručio da u fokusu vaspito-obrazovnih ustanova moraju biti svi učenici, posebno talenti.

„Školski kadar, odnosno škola i školski sistem vrlo rano i precizno moraju da prepoznaju učenički potencijal i talenat, jer je naše društvo puno potencijala. Ali smo, sa druge strane, svjedoci da zbog neprepoznavanja učeničkih sklonosti i darova,talentovani pojedinci tavore i propadaju“, rekao je Krivokapić.

Kako je objasnio, nastava bi ubuduće trebalo da bude koncipirana tako da „učenici u školu dolaze sa ushićenjem i radošću, a ne sa strahom“.

“Kakva je to škola kada učenik jedva čeka da izađe iz nje. Ne zbog druženja, nego zbog časova. Kakva je to škola kada jedan nastavnik za vrijeme časa ne može da nauči dijete, ali može na dopunskoj nastavi poslije časa?!”, naveo je on, a objavio je Portal Analitika. “O čemu mi to pričamo?”

Smatra da škola mora da bude onakva kako je definisano svuda u svijetu – učenikcentrični sistem, a ne kao što je sada, da je u centar postavljen nastavnik.

„Dosadašnja praksa bila je da se na silu akcije, od strane uprava, ka nastavnom osoblju i učenicima, odgovaralo njihovom prirodnom silom reakcije, a što je za krajnji proizvod imalo nezadovoljstvo i otpor učenika prema nastavi. Praksa bilo kakve prisile mora da se prekine. Slobodan profesor je zapravo slobodan učenik i slobodan građanin. Škola mora da školuje građane koji svi imaju pravo na svoja uvjerenja“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, prioritet Vlade je depolitizacija vaspitno-obrazovnih ustanova.

“Školama više neće upravljati politički podobni, već najkvalitetniji kadrovi”, istakao je premijer.

Posao uprava škola je, kako je dodao, prvenstveno da se bave menadžmentom i da se više ne može dešavati da na čelu, posebno stručnih škola, budu direktori koji nijesu iz struke kojom se ta ustanova bavi.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply