Komplikacije nakon korone moguće i kod djece

Od početka epidemije, ljekari Instituta za bolesti djece KCCG bili su u prilici da se suoče sa različitim kliničkim slikama oboljelih od koronavirusa. Iako je većina djece imala blaže simptome, u Institutu su, prema riječima dr Veselinke Đurišić, imali i veoma ozbiljnih slučajeva, kada su pacijenti razvili multisistemski inflamatorni odgovor, takozvani MIS.

„To je izuzetno teško stanje u smislu preživljavanja sa dosta komplikacija. MIS kod djece zahvata sve organe i zahtijeva timski 24-satni monitoring. To je nemilosrdna borba sa podivljalim imunskim odgovorom, koji izazova COVID – 19, a stanje je slično kavasaki bolesti. Djeca koja su imala to stanje već su preležala koronu, imali su negativan PCR test, a pozitivna antitijela. Pošto se kod djece često dešava da i ne znamo da su imala koronavirus, to značajno otežava naš dijagnostički pristup kada je riječ o ovom stanju“, istakla je Đurišić gostujući u emisiji Boje jutra TV Vijesti.      

Ona je navela da je najviše djece hospitalizovano zbog gastrointestinalnih smetnji, jer su gubila tečnost i elektrolite. Bilo je i pacijenata sa respiratornim simptomima, obično su to bile upale pluća lakšeg stepena.

Trenutno je u Institutu zbog koronavirusa hospitalizovana jedna šestomjesečna beba, a najčešći simptomi u ranom uzrastu, kako navodi  Đurišić, su smanjenje apetita, odbijanje obroka, rjeđe stolice, kao i respiratorni problemi poput suvoće nosa i povremenog kašlja.

„Nijesu zabilježene teže kliničke slike kod beba. Majke treba da vode brigu o ličnoj higijeni novorođenčadi, savjetuje se da se na porođaju ne ostvaruje kontakt kože na kožu, ali se nakon toga beba može donositi majci na podoj. Dojenje se nastavlja uz poštovanje svih preporuka – higijene ruku, nošenja maske, provjetravanja prostorije“, rekla je Đurišić.  

Ona objašnjava da je obolijevanje od koronavirusa među djecom bilo rjeđe zbog znatno manjeg broja ACE2 receptora na nivou pluća, koje virus koristi za ulazak u organizam. To objašnjava i činjenicu da su više obolijevali adolescenti, jer se broj receptora sa rastom djece povećava.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply