Zbog pandemije izmijenjeno ponašanje kod 60 odsto djece

Skoro 58 odsto djece u Evropi ima neki vid izmijenjenog patološkog ponašanja zbog pandemije, saopštio je direktor Domova zdravlja Pogorice Nebojša Kavarić koji smatra da zbog socijalnog kontakta škole moraju raditi kako bi djeca očuvala mentalno zdravlje.

„Mentalni uticaj pandemije, izolacije, odsustvo prije svega normalne socijalne sredine kakva je škola, druženja, zajedničkih sportskih, kulturnh aktivnosti napravili su, po mišljenju evropskih institucija,  da skoro 58 odsto djece u Evropi  ima neki vid izmijenjenog patološkog ponašanja zbog pandemije. Iako je preko 40 %  manja mogućnost da se djeca inficiraju, nego odrasli“, kazao je on u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

U Crnoj Gori je COVID-19 bilo zaraženo ukupo oko 3.000 djece, a imala su lakšu kliničku sliku. Kavarić objašnjava da je nivo transmisije oboljenja u školama bio vrlo mala.

Oko hiljadu djece je bilo uzrasta do devet godina i oko 2.100 hiljada od 9 do 18 godina.

Prema riječima Kavarića, sve što je bilo u uobičajenim okolnostima ventil za nasilje u porodici, agresivnost, psihopatološko ponašanje, sada je izostalo zatvaranjima, pa je povećan broj kriminaliteta, kao i broj onih koji traže pomoć u centrima za mentalno zdravlje za skoro 50 odsto.

“Svuda se apeluje da škole ostanu otvorene, jer su nevjerovatan ventil za pražnjenje energije koje u određenom trenutku može stvoriti psihopatološku sredinu u samoj porodici. Važno je naglasiti da je obrazovni nivo školstva važan, ali socijalni u ovim ok olnostim je važniji“, ističe Kavarić.

Onlajn nastava je kvalitetno urađena, ali u određenom dijelu dana djeca moraju izaći,  pronaći zanimaciju, gdje bi imala makar dio kontakta koji im nedostaje.

„Socijalni momenat obrazovanja treba potencirati. Mislim da su toga svjesni svi. Vrlo je skroman procenat transmisije oboljenja u samoj školi zato što je sve dobro organizovano. Smatram da je to najkontrolisanija grana zu kojoj se obuzdao prenos v irusa. Vrlo malo se i širom Evrope se infekcija prenosi iz škole u porodicu“, zaključio je Kavarić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply