Svako dijete treba da ima mogućnost da pohađa školu redovno

Foto: RTCG

Ukidanje mogućnosti da djeca uživo pohađaju školu je, kako ocjenjuju u UNICEF-u, kršenje njihovih ljudskih prava. Da svakom djetetu treba omogućiti to pravo uz poštovanje mjera potvrđuje i najnovija studija, prema kojoj ne postoji direktna veza između nastave u školama i transmisije koronavirusa.

Prema riječima koordinatorke obrazovnog programa u UNICEF-u Maja Kovačević, pandemija koronavirusa dodatno je pogoršala krizu kvaliteta obrazovanja.

“Svako dijete treba da ima mogućnost da pohađa školu redovno uz poštovanje svih mjera i ne na štetu zdravlja”, kazala je ona gostujući u Jutarnjem programu RTCG povodom Međunarodnog dana UNICEF-a.

Kovačević napominje da je nedavno objavljena studija, koja je obuhvatila 191 zemlju u svijetu, pokazala da ne postoji jasna veza između toga da li škola radi ili ne radi i stepena transmisije virusa.

“Ne postoje opipljivi dokazi da škola doprinosi širenju virusa. Ukinuti djeci mogućnost da uživo pohađaju nastavu je kršenje njihovih ljudskih prava”, istakla je Kovčević.

UNICEF će podržati istraživanje Instituta za javno zdravlje kojim će pokušati da se utvrdi na koji način dolazi do transmisije virusa među mladima.

“Treba dug put da pređemo da cijelo društvo, ne samo u Crnoj Gori, nego i u drugim zemljama svijeta, shvati da je ulaganje u djetinjstvo najbolja investicija u budućnost zemlje i ekonomski rast”, rekla je Kovačević.

Kada je riječ o obrazovanju djece u Crnoj Gori, u posljednjih nekoliko decenija desili su se, kako je ocijenila, ozbiljni pomace. Ipak, ističe da istraživanja i dalje pokazuju nizak nivo kvaliteta obrazovanja, te da se na tome mora raditi. Istakla je da je ukidanje redovne nastave kršenje prava djece i da “školu uživo” treba obezbijediti, a da se ne ugrozi zdravlje učenika i nastavnika.

Kovačević je kazala da su dvije teme u fokusu te organizacije – obrazovanje i siromaštvo.

Posljednjih nekoliko decenija, smatra ona, desili su se ozbiljni pomaci na bolje, kada je riječ o obrazovanju djece.

“Povećanje obuhvata djece peredškolskim obrazovanjem desilo se u posljednjih pet godina. Prije pet godina 52 odsto djece pohađalo je predškolsko obrazovanje, dok je taj broj sada porastao na 76 odsto, što je strahovito veliki uspjeh. Takođe broj djece sa smetnjama u razvoju koja pohađaju redovnu školu je znatno povećan i to je nešto čime se veoma ponosimo”, kazala je Kovačević, uz ocjenu da je kvalitet obrazovanja i dalje na niskom nivou.

Kako je navela, to potvrđuju PISA rezultati o kojima se dosta govorilo, a po kojima polovina petnaestogodišnjaka nije dostigla bazični nivo pismenosti.

“To je nešto na čemu će morati da se radi“, kaže Kovačević.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply